Nove epidemiološke mjere: Granice Crne Gore ostaju otvorene

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 10. ožujka 2021. - 15:40
Autor: 

Predstavljene su nove epidemiloške mjere koje će u našoj državi važiti narednih sedam dana.

Sem postojećih mjera, zabranjuje se rad tržnih centara, štandova u slično, u gradovima u kojima je 14-dnevna stopa incidencija veću od 800 na 100 000 stanovnika: Budva, Tivat, Herceg Novi, Ulcinj, Podgorica, Cetinje, Nikšić, Plužine, Bar, Kotor, Pljevlja, kazao je direktor IJZ Igor Galić.

Kako je naveo, u tim gradovim zabranjuje se kretanje izvan opština, rad ugostiteljskih objekata, kao i rad priređivača igara na sreću (kockarnica, kladionica), fitnes centara i teretana.

U tim opštinama prekida se obrazovno-vaspitni rad u javnim i privatnim ustanovama i počinje online nastava. Škole od sjutra ne rade, a vrtići od preksjutra.

Svim privrednim subjektima u opštinama gdje nije zabranjen rad, a koji su dosad radili do 18, radno vrijeme se produžava do 20 sati.

Crnogorski državljani, stranci sa privremenim ili stalnim boravkom u CG, osim ukoliko ulaze iz BiH, Srbije, Kosova i Albanije moraju da prilože negativne rezultate PCR ili brzog antigenskog testa, ne starijig od 48 sati, ili pozitvni serološki nalaz ili dokaz o vakcinaciji. 

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović još jednom apelovala je na sve građane da poštuju mjere.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović kazao je da je jasno da su se selektivno poštovale mjere u prethodnom periodu.

Kako je kazao, ne bi voljeli da djeluju represivno, ali da će, usljed nepoštovanja mjera, biti prinuđeni na to. 

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog starnja Janko Odović kazao je da će svako nepoštovanje mjera biti sankcionisano. Poštovanje mjera, kako je kazao, to nam je posljednja nada.

Autor: Marija Mitrović/Antena M