Novi broj Hrvatskoga glasnika na čak 114 stranica

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 26. ožujka 2024. - 6:42
Autor: 

Iz tiska je izašao novi, 189. broj Hrvatskoga glasnika, koji više od dvadeset godina izdaje Hrvatsko građansko društvo Crne Gore iz Kotora.

Novi broj „glasila Hrvata Crne Gore“ izlazi u proširenom izdanju, na čak 114 stranica, donoseći suvremeniji i sadržajniji koncept.

Vodeća tema novog izdanja je Bokeljska mornarica i povijesno potpisivanje sporazuma o suradnji između kotorske matice ove drevne organizacije s podružnicama u Tivtu i Herceg Novom te hrvatskim bratovštinama „Bokeljska mornarica 809“ iz Splita, Rijeke, Pule i Zagreba.

Novi broj donosi opširnu reportažu o jednoj od najsvečanijih proslava blagdana svetoga Tripuna u novijoj povijesti, koji se ove godine uz prisutnost brojnih domaćih i inozemnih vjernika slavio 1215. put. Zajedništvu kojim je obilježen ovogodišnji „Dan hrvatskoga naroda u Crnoj Gori“ dan je poseban akcent, kao i Tripundanskom balu koji tradicionalno priređuje Hrvatsko građansko društvo.

Hrvatski glasnik u 189. broju donosi presjek značajnih društveno-političkih događaja i susreta, zatim stručne autorske članke o povijesti i tradiciji hrvatskoga naroda Boke kotorske te sportske i kulturne sadržaje, a posebna pažnja pripada karnevalu u Donjoj Lastvi, fešti istinske tradicije.

Za novi broj Hrvatskoga glasnika govore potpredsjednik hrvatske vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman, državni tajnik Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, savjetnica hrvatskoga ministra vanjskih i europskih poslova Vanda Babić Galić, predstavnici hrvatskih bratovština „Bokeljska mornarica 809Luka Perković, Tomislav Brguljan i Timor Šatara, zatim Branka Bezić Filipović, najjužnije predstavljena hrvatska autorica na svijetu, arhitektica Marija Nikolić u ime Kulturnoga zavičajnog društva „Napredak“ iz Gornje Lastve te Melita Ramljak-Ciko, organizatorica donjolastovskih karnevalskih svečanosti.

Urednik Hrvatskoga glasnika je Nikola Dončić.

Tiskanje časopisa potpomogli su Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore i Marko Franović, hrvatski dobrotvor iz Australije.

Hrvatsko građansko društvo Crne Gore - Kotor