NVO Mare Mare - Radionice heklanja

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 12. siječnja 2023. - 11:08
Autor: 

Sudionice radionica koje već četvrti  mjesec organizira  NVO Mare Mare, u okviru projekta “Stari zanati čuvari kulturne baštine”, sada uče  heklati( kukičati) ili samo unapređuju tehnike koje su znale od ranije. Planiraju  izrađivati   ukrasne i upotrebne predmete za domaćinstvo.

„Mnogi smatraju da se heklanje vjerovatno koristilo u ranim kulturama, ali  za razliku od tkanina koje su sačuvane,  nema primjeraka heklane tkanine u bilo kojoj etnološkoj zbirci, ili arheološkom izvoru prije 19. vijeka. U Britaniji, SAD i Francuskoj, heklanje u 19. vijeku počinje da se koristi kao jeftinija zamjena za ostale oblike čipke.  U to vrijeme heklanje je širom svijeta postala narodna radinost, jer su žene prodajom odjeće I rukotvorina nastalih heklanjem doprinosile kućnom budžetu, a ponekad od toga izdržavale cijelu porodicu. Iako je vremenom heklanje izgubilo na popularnosti, rani 21. vijek je donio oživljavanje zanimanja za ručne radove i „uradi sam“ hobije, pa tako i za ovu vrstu ručnog rada. U našim porodicama rijetko ko nema neki heklani komad, bilo da je stoljnjak , zavjesa  ili samo komad koji može poslužiti kao podmetač. Danas ti heklani komadi nalaze novu primjenu ili služe kao inspiracija za nove radove“. 

Ako je suditi po dosadašnjim proizvodima šivenja I veza koje je NVO Mare Mare organizirala u okviru projekta “Stari zanati čuvari kulturne baštine”, sudionicama radionica heklanja neće nedostajati mašte,  inventivnosti i kreativnosti u njihovom radu.

Projekt “Stari zanati čuvari kulturne baštine”, implementira se u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 - ReLOaD2, koji financira Europska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP).

Kontakt osoba: Dubravka Raičević  -  maremare541@gmail.com.