O položaju manjinskih jezika u Crnoj Gori

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 23. veljače 2017. - 10:35
Autor: 

Jučer je u Galeriji solidarnosti održan sastanak Odbora stručnjaka  Vijeća Europe  i predstavnika hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori, a predstavnici manjine su bili u sastavu: Ana Vuksanović, tajnica Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore;  Marin Čaveliš, član Hrvatskog nacionalnog vijeća; Tripo Schubert , Joško Katelin,  Tijana Petrović i Dijana Milošević iz Hrvatskog građanskog društva; Tanja Grabić, novinarka Dux radija.

Odbor stručnjaka je već  održavao sastanke  na kojima se s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori upoznao s problemima s kojima se susreću te razgovarao o mogućim rješenjima te realizaciji svega za što se jedna manjina treba zalagati - jezik, povijest, kulturu, tradiciju. Diskutiralo se o tome što bi sve trebalo poduzeti da bi hrvatska  nacionalne manjina  u Crnoj Gori na području medija, kulture, obrazovanja, ekonomskog i društvenog života  postigla svoja puna prava kao manjina.

Nazočni su se upoznali s radom Radija Dux, kao jedinog hrvatskog medija u Crnoj Gori, Hrvatskim glasnikom, kao jedinom tiskanom mediju u Crnoj Gori, a prof. Dijana Milošević je kao prosvjetni radnik dala odlične smjernice za poboljšanje obrazovnog sustava tj. za korištenje 20 posto gradiva, gdje su djeca u mogućnosti da se upoznaju s hrvatskom kulturom, poviješću i jezikom, ali ta praksa nije u potpunosti zaživjela.

Nakon ovog susreta Odbor će napisati  izvješće u kojem će iznijeti svoje mišljenje, kao i preporuke o načinu poboljšanja položaja manjinskih jezika u Crnoj Gori. Nakon toga će izvješće biti predano Odboru ministara vijeća Europe, koji će zatim kontaktirati određene  stručnjake   s danim preporukama.