Obilježen blagdan Gospe od Anđela

Time to read
2 minutes
Read so far

Srijeda, 02. kolovoza 2023. - 10:42
Autor: 

Povodom blagdana Gospe od Anđela danas je u istoimenoj crkvi na Verigama održana sveta misa. Don Robert Tonsati je na početku svete mise rekao da je danas jedan od najznačajnijih blagdana za cijelu Božju Crkvu te objasnio što danas slavimo.

„Prema povijesnim podacima i predaji, jedna mala crkvica  u blizini Asiza posvećena Gospi od Anđela bila je mjesto, u kojem se Sveti Franjo,  na početku svog djelovanja, molio za spasenje ljudskih duša i imao viziju u kojoj je vidio Gospu okruženu Anđelima, s desne strane Isusa Krista“ – objašnjava  don Robert, a na njegove molitve  i Gospino  pitanje  što želi, Sveti Franjo  odgovara da želi oprost za duše, za ljude,   koji budu dolazili na to mjesto.

 „U to doba, bilo je teško dobiti oprost. O kakvom oprostu mi  govorimo? Govorimo o onom oprostu, koja Crkva daje  za bremenite kazne, koji su posljedica naših grijeha. Dakle, kada se mi ispovjedimo, naši su grijesi oprošteni, ali svaki grijeh ima svoju posljedicu, ima svoju kaznu, a ta kazna  se  ispašta u Čistilištu. U prošlosti, da bi se došlo do oprosta  za bremenite kazne, bilo je veoma teško“ – rekao je don Robert te nastavlja govoriti o svečevom putu papi Honoriju, koji mu daje svoj pristanak. Na pitanje pape Honorija za dokument koji potvrđuje dogovoreno, Sv. Franjo odgovara da je to već  sve Božje djelo.

„Razmišljati   o oprostu danas nama je prijeko potrebno. Ne samo oprostu za bremenite kazne, koje su posljedice naših grijeha,  nego o oprostu grijeha i oprostu koji moramo udijeliti jedni drugima.  Čime je ispunjen ovaj svijet, ovaj vijek, ovo naše vrijeme i društvo, nego mržnjom, ratovima, netrpeljivošću. Svi gaje u sebi neke sitne ili krupne  osvete… Zapitajmo se zašto to? Zato što ne znamo praštati. Ne možemo lagati sebe da smo dobri vjernici, kršćani, ako smo puni zla, puni mržnje, puni ogovaranja, traženja mana u drugome, a nikada ne preispitujemo sebe i ne kajemo se za svoje grijehe“. Don Robert nas je zaista zapitao ovim riječima te potaknuo da itekako razmislimo o svemu rečenom, jer „ ako to ne činimo, onda nam, onda nam neće pomoći ni oprost koji se danas daje…, jer ne možemo tražiti oprost, ako ne opraštamo mi drugima“.

„Svijet će se uvijek vrtjeti u tom začaranom krugu mržnje i zla i neopraštanja dok se ljudi ne počnu kajati,  obraćati i ne počnu shvaćati da smo svi u nečemu krivi i da smo svi nešto pogriješili, ali još više da smo svi potrebni Božje ljubavi, ali  i ljubav prema ljudima, prema braći da bismo mogli živjeti normalnim i blaženim životom. Tome nas i uči ovaj blagdan, jer ovo je blagdan velike poniznosti“ – kazao je don Robert Tonsati ističući potrebu koju u sebi moramo stvoriti – naučiti  rasti u poniznosti, a ne u oholosti.

Poniranje u sebe, biti svjesni da moramo naučiti praštati drugima …, tražiti  oprost od Boga i ljudi, to je ono što nam je u današnje vrijeme prijeko potrebno.

Nakon današnje propovijedi don Roberta sigurno ćemo bolje razmisliti o nekim stvarima i preispitati svoje postupke.