Obljetnica Muzeja grada Perasta

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 01. ožujka 2015. - 10:24
Autor: 

Sinoć je u Muzeju grada Perasta obilježena obljetnica osnutka Muzeja. Održana je promocija Vodiča Muzeja grada Perasta i projekcija filma o Tripu Kokolji.

Uvodnu riječ na večeri dao je ravnatelj Muzeja Andro Radulović: „Večeras ćemo vam predstaviti Vodič kroz Muzej grada Perasta. Moram da priznam da smo imali poteškoća oko njegove izrade. Možda i zbog toga što se radi o prvoj publikaciji iz našeg muzeja. Ali, na kraju smo ipak uspjeli da sve završimo na vrijeme i da sve bude spremno za ovo posebno veče. Ispred vas se nalazi prvo izdanje, nakon toga u planu je i drugo dopunjeno izdanje u kome bi se ispravile moguće greške i dodali novi tekstovi i fotografije“. Radulović je istakao da do ljeta možemo očekivati izdanje Vodiča na engleskom, talijanskom i ruskom jeziku, te da se planira tiskati i katalog etnografske zbirke, katalog Galerije solidarnosti i katalog Memorijalnog muzeja obitelji Visković.

Nakon ravnatelja, posjetiteljima se obratila Mirjana Vukasović, dokumentaristica Muzeja, koja se osvrnula na povijest samog Muzeja. „Kao dio kulturne i turističke ponude Boke i Crne gore 1967. godine muzeju se vraća ime Muzej grada Perasta , a tokom 1970.godine pripojen mu je i Memorijalni muzej porodice Visković, koji je u potresu 1979.godine srušen. Nakon zemljotresa dugi niz godina Muzej grada Perasta bio je zatvoren i muzejske zbirke pohranjene u opštinskim prostorijama u Kotoru. Kao segment Opštinske Javne Ustanove Muzeji Kotor 1992. godine, postaje  Muzej grada Perasta uz Lapidarijum i Galeriju Solidarnosti. Dugogodišnja sanacija palate Bujović koja je trajala do 1998.godine i dogradnjom aneksa Muzej grada Perasta ponovo je otvoren prigodom 300 godina pomorskog školstva i pedagoškog rada kapetana Marka Martinovića“, objasnila je Vukasović.

Nakon prezentacije Vodiča, prikazan je dokumentarni film o Tripu Kokolji tijekom čije produkcije je govorila Aleksandra Simeunović, povjesničarka umjetnosti.

Pored brojnih posjetitelja, nazočili su i gradonačelnik Kotora Aleksandar Stjepčević, predsjednik Skupštine Općine Kotor Nikola Bukilica, konzul Srbije Slobodan Bajić i vice konzul Zoran Dojčinović, i don Srećko Majić.