Očuvanje nematerijalnog kulturnog nasljeđa osnova za održivi razvoj i održivi turizam

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 28. travnja 2023. - 13:11
Autor: 

JU Muzej i galerija Tivat organizirala je međunarodnu konferenciju “Nematerijalno kulturno nasljeđe i održivi turizam: mogućnosti i izazovi (2003-2023)” ususret obilježavanju 20 godina od usvajanja UNESCO Konvencije o zaštiti nematerijalnog kulturnog nasljeđa iz 2003. godine.

Otvarajući konferenciju, predsjednik Općine Tivat Željko Komnenović, istakao je da je Tivat godinama poznat kao Općina koja njeguje vrijednosti održivog razvoja kroz niz aktivnosti na lokalnom i međunarodnom nivou, a koji se odnose prvenstveno na zaštitu prirodnih područja i razvoj u pravcu zelene turističke destinacije.

“Održivog razvoja, pa ni održivog turizma, ne može biti bez edukacije i podizanja svijesti o očuvanju kulturne baštine. Razvoj održivog turizma sa živim naslijeđem, promocija i edukacija u oblasti zaštite životne sredine, te izgradnja i jačanje kapaciteta za očuvanje nematerijalnog kulturnog naslijeđa, moraju biti osnove daljeg kulturnog razvoja Tivta”, poručio je Komnenović.

On je istakao i da je Tivat grad kulture, glazbe, sporta, ali i mjesto s bogatom kulinarskom baštinom.
“Elementi živog naslijeđa (kao što su lokalna hrana, gastronomske prakse, rukotvorine, tradicije, muzika i mnoge društvene prakse) nerijetko su dio onoga što turisti žele da otkriju zajedno sa mjestima naslijeđa i prirodnim pejzažima. Posjetioci žele da probaju novu hranu na lokalnim mjestima, traže iskustva u kojima mogu direktno da se uključe u lokalnu zajednicu”.

Komnenović je iskoristio priliku i čestitao instituciji Muzeji i galerije, koji će na forumu u San Benedettu službeno postati član Udruženja Mediteranskih pomorskih muzeja i gdje će sudjelovati s temom "Ribarsko kuhanje kao nematerijalna baština".

“Naša vizija jeste da Muzej i galerija postane krovna kulturna institucija u čijem će se sastavu naći i Zbirka pomorskog nasljeđa. Učlanjenje u pomenuto Udruženje koje okuplja pomorske muzeje, institucije koje upravljaju baštinom i kulturne entitete koji djeluju u polju pomorskog nasljeđa Mediteranskog basena, doprinijeće da zajednički radimo na izgradnji i jačanju kapaciteta, vidljivosti, širenju svijesti i prezentaciji pomorskog materijalnog i nematerijalnog naslijeđa”, poručio je on.

Danijela Đukić, direktorica JU Muzej i galerija Tivat istakla je da širenjem svijesti o kulturnoj raznolikosti baštine ovog podneblja, institucija koju predstavlja, doprinosi promociji, zaštiti i očuvanju elemenata nematerijalnog kulturnog nasljeđa.

Danijela Stjepčević iz Turističke organizacije Tivat kazala je da se kulturno nasljeđe ispoljava kroz običaje, praznovanja, pjesmu, igru, price, mitove, predanja, legende, stare zanate, estetske duhovne i društvene sisteme jedne zajednice i od vitalne je važnosti za razvoj turističke destinacije.

“U Boki kotorskoj postoji izuzetno bogatstvo nematerijalnog kulturnog nasljeđa iz različitih civilizacijskih epoha i sama etnička heterogenost stanovništva uticala je i na postojanje specifičnosti na području Boke i Tivta od tradicije življenja do običaja, religije, načina ekonomskog privređivanja i graditeljstva koji su inkorporirani u promociju i kreiranje jedinstvenog identiteta ovog područja”, kazala je Stjepčević.

Konferencija je i dio Festivala vjetra i ujedno predstavlja njen prvi program. Predstavnica Festivala Antonela Stjepčević, istakla je da ovo samo jedan od programa koji JU Muzeji i galerije organizira u okviru ovogodišnjeg, drugog po redu, izdanju Festivala vjetra.

“Nematerijalna kulturna baština je ono na čemu počiva i djelovanje jedriličarskog društva a to je prepoznavanje da je osnovna karakteristika Tivta kao sredine mora i fešta. Dakle, hajdemo zajednički proizvesti neku vrijednost i onda uživati u plodovima svoga rada. Upravo na toj tezi je i postavljen Festival vjetra kao festival održivog razvoja koji treba upravo da se osloni na nasljeđe, kako prirodno, tako i kulturno i pretpostavi ga kao osnove budućeg razvoja”, poručila je Stjepčević.

"Sesije u okviru konferencije bir će posvećene Bokeljskoj mornarici; očuvanju i zaštiti umijeća gradnje suhomeđa; maslinarstvu i hrišćanskim kultovima; sakralnosti i krizi kulture; digitalnim igrama; doprinosu antropologije kulturnom turizmu; pomorskoj baštini u održivom turizmu; mogućnostima i izazovima u kulturi; turizmu i pomorstvu. Takođe će se održati i radionica na temu “Umijeće plovidbe latinskim i oglavnim jedrima 2023. – Rad na nominaciji i zaštiti nematerijalne pomorske baštine Republike Hrvatske”, koju će voditi direktorica Muzeja betinske drvene brodogradnje Kate Šikić Čubrić.

 Izvor: cgnews.me