Odluka žirija o nagradama Desetog festivala Mediteranskog teatra Purgatorije 2015.

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 10. rujna 2015. - 10:15
Autor: 

Žiri Desetog festivala Mediteranskog teatra Purgatorije 2015. god. u Tivtu, u sastavu Mani Gotovac, teatrolog, predsjednica žirija;  Tanja Bošković, glumica; Zoran Živković, producent - nakon šest odigranih  predstava u službenoj selekciji 29.8.2015. godine, u Tivtu, donio je Odluku o dodjeli nagrada.

Donosimo vam priopćenje tivatskog Centra za kulturu:

  1. Nagrada za najbolju predstavu na Desetom Festivalu mediteranskog teatra Purgatorije 2015. godine, jednoglasno dodjeljuje  predstavi  „Život Molijera“,  u produkciji Makedonskog narodnog teatra – Skoplje

Obrazloženje:

Možda je jedno od najvećih umijeća teatra izabrati onaj klasični tekst  koji izravno i precizno pogađa  ključno  pitanje  suvremenog društva i scene . Danas je  nedvojbeno da se to pitanje kreće oko gorućeg problema: odnosa  vlasti prema umjetnosti i kulturi uopće , a osobito prema teatru. Mihail Anastasijević  Bulgakov bit će da je tu najpozvaniji autor . Mora  ponoviti još jednom,  tu stvarnu,  a prešućenu  krizu sveukupnog društva Europe danas, Europe za koju pojedini filozofi tvrde kako živi u vremenu „ novog feudalizma“. Tu je zacijelo nezaobilazno upravo njegovo djelo :  Život Molijera. Ansambl  Makedonskog narodnog  teatra iz Skoplja na čelu sa svojim glumcem Nikolom Ristanovskim u ulozi Moliera, i uz pomoć redatelja Ace Popovskog ,  pronio je pozornicom toliko  energije, uvjerenja, mašte i pobune da je doista bio na razini  nenadmašnog ruskog majstora kao i svog jedinstvenog glumca ali i temeljnog  problema  vremena u kojem nastaje ova predstava.

  1. Nagrada za najbolje  glumačko ostvarenje na Desetom Festivalu mediteranskog teatra Purgatorije 2015. godine, jednoglasno se dodjeljuje  glumcu Nikoli  Ristanovskom, za ulogu Molijera u predstavi  „Život Molijera“,  u produkciji Makedonskog narodnog teatra iz Skoplja, Makedonija  

Obrazloženje:

Oduvijek znamo kako je Nikola Ristanovski jedan od najvećih glumaca ovih prostora. Ali kao Moliere , izveo je taj salto mortale s toliko skalpelske oštrine i toliko posvećenosti umjetnosti, izveo ga je u tako kristalnoj artikulaciji komike i tragike  istinskog velikana , pokazao je divovsku glumačku snagu i , istodobno , neizmjernu ljepotu snova . Kako onih Molieroveovih i Bulgakovih , tako i svojih vlastitih . I kao glumac i kao čovjek . Pojavio se poput gorostasa , oborio nas s nogu i zasjekao se u naša sjećanja za sva vremena.

 

  1. Nagrada za glumačku  bravaru na Desetom Festivalu mediteranskog teatra Purgatorije 2015. godine, dodjeljuje se jednoglasno glumcu Marku Janketiću za ulogu Ruprehta  u predstavi „Razbijeni Krčag“, Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda, Srbija

 

Obrazloženje:

Postoje neke uloge u predstavama koje je gotovo  nemoguće izvesti tako da djeluju živopisno , emotivno, iskreno i nadahnuto na sceni. Rupreht u „ Razbijenom Krčagu „ zasigurno je jedna od takvih . Ali ništa od svega toga nije zaustavilo  glumca Marku Janketića da upravo u takvoj ulozi , pokaže ne samo kako sve to može nadići , nego može i više od toga :  kako upravo - u tome – u liku Ruprehta ,  može pokazati svu svoju mladenačku glumačku bravuroznost.

 

  1. Specijalna nagrada za umjetničko dostignuće na Desetom Festivalu mediteranskog teatra Purgatorije 2015. godine jednoglasno se dodjeljuje Centru  za  kulturu Tivat – Crna Gora, za vizuelni identitet pozorišne predstave Hasanaginica

Obrazloženje :

Čuvale su se sve nijanse boja tivatske tvrđave u Atrijumu ljetnikovca Buća . Te temeljne boje od kamena, od pijeska ,od smirujuće i prijeteće ljepote. A pripojili su im se samo oni tonovi u kostimu i svijetlu koji su s osjećajem sluha i poštovanjem starine  još više isticale vrijednost te baštine i mogućnost  likovnog sklada i vizualnog identiteta s njima danas i to na sceni. Taj uigrani trio što se tako vješto i intimno osluškivao i kasnije gledao  u „ Hasanaginici“,  bili su Marija Marković, kostimografkinja, Radomir Stamenković , designer rasvjete i Jagoš Marković, redatelj.

Obrazloženja napisala predsjednica žirija: Mani Gotovac  

Pozorišna nagrada  «Ivana Tomičić» koju dodjeljuje Centar za Kulturu Tivat, za 2015. godinu dobio je glumac Branimir  Popović, za izuzetan doprinos u razvoju pozorišnog izraza.