Odluka žirija o nagradama ovogodišnjih Purgatorija

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 31. kolovoza 2018. - 11:18
Autor: 

Žiri trinaestog festivala Mediteranskog teatra Purgatorije 2018. u Tivtu, u sastavu Ivica Kunčević, redatelj, predsjednik žirija, Dubravka Drakić, glumica, Stevan Koprivica, dramaturg, nakon devet odgledanih  predstava u službenoj selekciji 30.8.2018. godine, u Tivtu, donio je Odluku o dodjeli nagrada.

 

ODLUKE O NAGRADAMA:

  1. NAGRADA ZA NAJBOLJU PREDSTAVU na trinaestom Festivalu mediteranskog teatra Purgatorije 2018. godine, jednoglasno dodjeljuje se predstavi KAD BI SOMBOR BIO HOLIVUD, u produkciji Narodnog pozorišta Sombor, Srbija

Obrazloženje:

Ansambl Narodnog pozorišta iz Sombora vođen inventivnom i višeznačenjski promišljenom režijom Kokana Mladenovića donio nam je duhovitu ali i sjetnu predstavu o pogubnosti ali i šarmu provincije. Predstava ostvarena atipičnim sredstvima predstavlja posvetu filmu, teatru, nostalgična je, ali i opominjuća, pravi raskošan teatarski čin u kome su svi elementi teatarskog jezika funkcionirali besprijekorno.  

  1. NAGRADA ZA NAJBOLJE GLUMAČKO OSTVARENJE na trinaestom Festivalu mediteranskog teatra Purgatorije 2018. godine, jednoglasno se dodjeljuje se glumcu: MOMČILO OTAŠEVIĆ, za ulogu Iva Ledinića  u kazališnoj  predstavi Ekvinocijo u produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice, Crna Gora

Obrazloženje:

 Momčilo Otašević pokazao je na osnovu  klasičnog teksta Iva Vojinovića u predstavi visokih redateljskih standarda redatelja Ivice Kunčevića svo umijeće glumačkog zanata, nadograđujući povjereni mu lik nekom vrstom posebne emocionalnosti, sve rjeđe u suvremenom kazalištu. Njegov Ivo je lik s  kojim suosjećamo, kojem u svakom trenutku vjerujemo, a da pritom Otašević vješto izbjegava zamke patetičnog izraza. On je spontan, „ sličan nama” kako bi rekao Aristotel, uvjerljiv i siguran,  glumac koji su svakom trenutku zna što hoće i što je najvažnije, zna kako to ostvariti.

 

  1. NAGRADA ZA GLUMAČKU BRAVURU na trinaestom Festivalu mediteranskog teatra Purgatorije 2018. godine, dodjeljuje se jednoglasno glumici: BOJANA GREGORIĆ VEJZOVIĆ, za ulogu kraljice Margarete u kazališnoj predstavi Kralj Rikard III., u produkciji Gradskog dramskog kazališta Gavella Zagreb, Hrvatska

Obrazloženje:

 Bojana Gregorić Vejzović u teškom glumačkog zadatku  igre iz „ drugog plana“  u predstavi gdje je sve podređeno velikom liku Ričarda III. uspjela je da  nenametljivo,  ali efektno donese sav tragizam nesretne heroine. Njezine scene su pamtljive upravo po nevjerojatnom glumačkom spontanitetu, njezina gluma na momente prebacuje težište komada na lik Margarete i čini da ga ne zaboravimo po završetku predstave.

 

  1. SPECIJALNA NAGRADA za umjetničko dostignuće na trinaestom Festivalu mediteranskog teatra Purgatorije 2018. godine jednoglasno se dodjeljuje: kazališnoj  predstavi ORKANSKI VISOVI, u produkciji  Festivala Barski ljetopis Bar i Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“ Cetinje, Crna Gora

Obrazloženje:

Orkanski visovi su specifičan teatarski ogled u kojem se jedna naizgled neteatarska literature transponira  u zanimljiv  i  uzbudljiv kazališni  čin koji nam nudi mnogo više značenja nego sama literarna  premise. Redateljski postupak proizašao iz neobičnog dramaturškog rakursa uvjetovao  je preciznu i  upečatljivu glumačku igru koja nas ne ostavlja ravnodušnim. 

 

Žiri:

Ivica Kunčević, predsjednik žirija

Dubravka Drakić, članica

 Stevan Koprivica, član

Kazališnu nagradu  «Ivana Tomičić» koju dodjeljuje Centar za Kulturu Tivat, za 2018. godinu dobio je RADIO TIVAT, za izuzetan doprinos u razvoju kazališnog  izraza.