Održan projekt „Plodovi života“ u organizaciji NVO Zajednica Hrvata i Prijatelja - Crna Gora

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 01. listopada 2017. - 10:46
Autor: 

Projekt „Plodovi života“ održan je u organizaciji i realizaciji NVO Zajednica Hrvata i Prijatelja Crna Gora – Podgorica.

Pokrovitelj projekta je  Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crna Gora.

„Lijepo druženje ne pita ZAŠTO se događa, samo ga treba pokrenuti.

Projekt „PLODOVI ŽIVOTA“ pod pokroviteljstvom Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore je upravo to - pokretač druženja, pjesma sjećanja na stari kraj, na zeleno Zagorje, zlatnu Slavoniju, mirisnu Istru, ponosnu Zagoru i uvijek sunčanu Dalmaciju. A ima nas iz svakog kuta 'Lijepe' naše.

Aktivnosti projekta prije svega su usmjerene ka našim članovima treće, „zlatne“ dobi, njihovom uključivanja u aktivnosti zajednice, a nikako njihovom izdvajanju u ograničenu i ograđenu grupaciju.

Započeli smo projekt pričaonicom „Osmjeh i par gutljaja sjećanja“, 22.9., u prostorijama društva. Nakon srdačne pozdravne riječi potpredsjednika društva, gdina Dinka Šimurine, večer se ispunila stihovima Tadijanovića i Njegoša. Stihove su govorili mladi članovi društva. A šta je trebalo nakon toga već zapjevati. Pjesme Miša Kovača „Ostala si uvijek ista“ i  „Izliči mi dušu pismom“ Vinka Coce, djelovale su kao metafora cijelog događaja. Šibenske berekinade i Smojine funcutarije govorila je, koliko je mogla od smijeha, naša Šoltanka gđa Aljoša Camović.

Večer je izmiješala uloge, bili smo jedni drugima i domaćini i dragi, rado viđeni gosti. I, baš kao što svaki dragi gost ostavlja iza sebe trag u srcu domaćina, poklanjali smo svoja sjećanja obogaćujući i druge i sebe.

 

Danas, 30.9., nastavili smo druženje izletom u Bar gdje nam je domaćin bio gdin Vladimir Marvučić, predsjednika Hrvatskog kulturnog društva Sveti Jeronim u Baru, koji nas je kroz šetnju Starim Barom  upoznao sa bogatom poviješću ovog grada. Ako želite upoznati grad, neka vam vodič bude netko tko je toliko zaljubljen u svoj grad kao što je gdin Vladimir u Bar!

A danas je, po „katoličkom“ kalendaru, Sv. Jeronim, crkveni naučitelj!

Nad zatravljenim ostacima  crkve sv. Jeronima izmolili smo Pokoj vječni za duše  mučenika koji su ubijeni 1571, 1588. i 1649, u turskim osvetničkim pohodima, a među njima je i najpoznatiji barski nadbiskup Ivan Bruno, sudionik Tridentskog sabora, prijatelj svetoga Karla Boromejskoga.

Izletu smo dali još jednu krasnu dimenziju završavajući ga druženjem sa članovima barskog Hrvatskog kulturnog društva Sveti Jeronim“.