Održan prvi Risanski karneval

Time to read
3 minutes
Read so far

Nedjelja, 23. veljače 2020. - 9:56
Autor: 

Jučer je u Risnu, najsjevernijem gradu Boke kotorske, održan je prvi karneval. Poštujući sve karnevalske tradicije - uz kapa Kotorskog karnevala, g. Luku Knezovića, Gradsku muziku Kotor, mažoretke iz plesnog studija „Alisa" i mažoret kluba „Lili", kao i djevojčice iz „Infinity dance" studija, krivac je sproveden na suđenje. Ispratila ga je povorka sa 22 grupne maske, što iz Risna, tako i iz okolnih gradova.

Na prvom risanskom karnevalu pred slamnim sudom našao se Surlaš Palmotić zvani Teutić, krivac za sve nedaće drevnog grada decenijama unazad. Optužbe koje je iznio javni tužilac, poštovani Preobraženi Pravdoljubić, bile su veoma ozbiljne i dotakle su se krupnih i sitnijih zlodjela Teutića.

Optužnica, opširna i ozbiljna glasila je:

„Okrivljeni na prvom risanskom Slamnom sudu, SURLAŠU PALMOTIĆU TEUTIĆU, optužujem Vas da ste krivi što ste živi!

Vaša zagađena duša nam je donjela vihor nemilica koje smo registrovali kao direktnu, indirektnu i latentnu štetu u našoj komunitadi i pjene od mora grada Risna.

Vaše pravo TEUTIĆU je da se branite, ali ću Vam zabibertiti optužbe i biće kunem vam se neodbranjivo!

Pratim vas još od prošlog stoljeća Palmotiću TEUTIĆU! Ne vjerujem u teoriju zavjere da su vas donijeli furešti, već sam mišljenja i ekspertize da postojite oduvijek u našim predivnim i raskošnim palmama. Naime, posadismo vas u prošlom vijeku, tačnije 1933. kad smo izgradili Narodni dom na ime i obavezu, sugrađaninu i filantropu Vasu Ćukoviću.

Izgleda da ste zaboravili da smo nakon posađenih 88 Fenix palmi u slavu napunjenih godina Josipa Broza, u konačnici sabrali cifru od 185 ljepotica palmi!?

Gdje ste se tada zavukli, kako vam se čaura zvala gospon Surlašu, teško je znati. Ali se svi sjećamo, čak i oni začarani, da smo imali svoj Dok kulture, uživali u muzičkoj školi, njenoj sali, pozorišnim predstavama, mjesnoj kanceraliji, biblioteci i čitaonici... dok se Vi i vaše bolesti nijeste počeli širiti sa manevrom „dok palme njišu grane..." i sve nam slagumali u današnji silos. Kultura nam ne trebala! Sve se deštegalo! I krivi ste Vi? Ko drugi?

A za Ljekobilje da ne pominjem. Tu ste 100% krivac najveći. Za to ćete gorjeti ponajviše! Od Vas su se ponte počele straviti, pa načinješe bijeg u more, dok se šetalište proširilo kako ne treba. Biće su vas pratili zeleni i angažovani, pa u to ime i za taj konat decenijama držaše nas taocima tobože Zelene luke. Pouzdano znam da ste krivi za zlosretno tanko lampanje ulične rasvjete. Zbog Vas ne može durat' preko nekih ura, pa u mraku žmirkamo ko svrake na jugovinu.

Na ovakve optužbe, branilac g. Vežgasti Dušebrižić, nije mogao mnogošta za odbranu Teutića reći, ali se potrudio.

Moliću vas lijepo, za dozvolu! Prekidajte saslušanje! Besprizorno je svog spasitelja nazivati zlotvorom! Neodopustivo!

U odbranu Surlašina Palmotića Teutića iznosim da je od vremena Vašeg buđenja, a zbog njegovog angažovanja i djelanja, puno stvari dovedeno u red! Duh prokletstva je strgnut. Teuta se povukla u dubinu bliže Perastu. Načinio se projekat, bome za njen hotel, ali nikako da uhvati „zelenu granu". To nije njegova, Surlašova krivica bome! I za suđenje oko Zadužbine Ljubatovića je pomogao. Zna on kako, nego se Vi pravite mudrijaši. Eto vidite da kriv ništa nije! Iskamčio je spajanje na kanalizaciju čoče. I to Vam nije za dosta. Zaslužan je za dizanje one skalamerije od luke. On ima posebne moći, toga ni svijesni nijeste. I dok je glodao palme, ostavio bi po koju uz gredu za turiste i putnike navratnike, što golim autobusima bez krova dolaze k'o pokisli miši u našu pjacu. Eto skrivali su se pođekad ispod krošnji koje je poštedio, zbog vas i njih samijeh. Niti je kriv, niti će se tako osjećati!

Nije vam Teutić kriv što ostadosmo bez policiota običnih i komunalnih, bez inšpektora a odavna bez kapunjere im na Carine.

Vi biste ga biće okrivili što nema nego jedna farmacija u Risan. Bez privatne ijedne, iako je to glavna profesija u današnje vrijeme. Može biti da je krivac što nema ni cipola pod ponte... vala ni ribe ni mamaca... samo skaredne barže vezane uz mulo...

Čak je i Teutić sam pokušao da se odbrani, ali nije bilo vajde. Presidente slamnog suda - prof. dr Hipnotikus, nije imao druge opcije nego da krivca proglasi krivim:

Otpisujem Teutića, Surlašina Palmotića za sva vremena i da s njim spalimo sve što ne valja u tempima iza nas. Neka se prokletstvo našeg grada zaustavi ovdje i sada. Neka profunkcionišu palaci fureštijeh druga, jer po eletrici vidimo da ih ne obilaze. Grad nismo od duhova, ni dao bog“.

I tako je pred brojnim maškarama i gostima, primo suđenje karnevalu risanskome, zaključeno spaljivanjem Surlaša Palmotića zvanog Teutića, zbog decenijskih zlodjela nad ovim drevnim gradom. Nakon toga, vesela karnevalska zabava nastavljena je na risanskoj pjaci.

Događaj je dio programa ovogodišnjih Tradicionalnih zimskih karnevalskih svečanosti, u organizaciji Mjesne zajednice Risan, u suorganizaciji sa JU Kulturni centar „Nikola Đurković" i Turističkom organizacijom Kotor. Pokrovitelj je Općina Kotor.

Podršku 1. Risanskom karnevali dali su: Iberostar Heritage Grand Perast, TO Kotor, Sekretarijat za kulturu, sport i društvene djelatnosti, Briv Construction, Specijalna bolnica ,,Vaso Ćuković", Darija, Pomorski muzej Crne Gore, MI BAR Radanovići, WTC Company - market Princ, Prosperitet d.o.o. NIkšić, Lingu d.o.o, Štamparija GudCo d.o.o, Color Mršić, MM Grill Park, Benzinska stanica Risan, Café Papillon, Elektro - Čučković d.o.o, Cafe bar Hipnos, Turistička agencija Amfora, Bar Route 66, Pekara Hipnos, Konoba Krivokapić, Auto servis Bulatović, Igraonica Klackalica.

Medijsku potporu manifestaciji pružili su:

RTCG, TV Vijesti, TV 777, RTV Budva, RT Herceg Novi, Dnevne novine Dan, Radio Kotor, Radio Skala, Radio D, Radio Dux, Radio Jadran, portal Boka News, Culture Corner, Travelmontenegro.me.

Autorica fotografija je Tamara Samardžić.