Održana 17. Skupština HGD-a

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 28. studenog 2018. - 10:56
Autor: 

17. Skupština Hrvatskog građanskog društva Crne Gore održana je sinoć u crkvi Svetog Duha u Kotoru.

Nakon intoniranja himni Crne Gore i Hrvatske, u izvedbi Dječjeg mandolinskog orkestra „Tripo Tomas“, nazočne je pozdravio predsjednik Društva Mario Brguljan.  Prije izlaganja, minutom šutnje odana je počast nedavno preminulim članovima.

Brguljan se osvrnuo na realizirane aktivnosti Društva u protekloj godini, kao što su tradicionalna manifestacija Tripundanski bal, dodjele povelje zaslužnim pojedincima za doprinos radu društva i razvoju prijateljskih odnosa između crnogorskog i hrvatskog naroda; nastavak rada izdavačke djelatnosti, posebno se osvrnuvši na tiskanje jedinog pisanog medija na hrvatskom jeziku u Crnoj Gori časopisa „Hrvatski glasnik“. Također, važno je spomenuti i djelovanje Dječjeg mandolinskog orkestra „Tripo Tomas“, koji broji preko 30 članova i koji je u protekloj godini imao brojne nastupe, a neke je, zbog nedostatka financijskih sredstava, morao otkazati. Da podsjetimo, HGD se najčešće financira putem natječaja koji raspisuje Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore, a koji je u posljednjih nekoliko mjeseci prestao s radom, zbog neformiranja Upravnog odbora.

Urednica „Hrvatskog glasnika“ Tijana Petrović se također osvrnula na financijske poteškoće, ali pojasnila da su uspjeli osigurati dio sredstava za tiskanje šest brojeva časopisa, kao i da će do kraja godine iz tiska izaći dvobroj. Nazočnima se obratio i voditelj orkestra „Tripo Tomas“ prof. Ivo Brajak, koji je podsjetio na brojne održane koncerte u zemlji i inozemstvu.

Na 17. Skupštini usvojen je Izvještaj o radu i financijskom poslovanju u 2017. godini, Izvještaj realiziranim aktivnostima između dvije Skupštine i plan aktivnosti do kraja 2018. godine, kao i Plan aktivnosti i financijska projekcija za 2019. godinu.