Održana izborna Skupština podružnice Hrvatskog kulturnog društva Napredak

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 20. lipnja 2015. - 20:39
Autor: 

Danas je u Kotoru održana izborna Skupština podružnice Hrvatskog kulturnog društva Napredak, koje je obnovljeno 2013. godine nakon administrativnog ukidanja prethodnog Društva zbog neaktivnosti.

Inicijativu je pokrenula grupa građana iz Kotora i Tivta, a podržala ju je Središnja uprava HKD Napredak iz Sarajeva, kao i niz osoba iz javnog života i veliki broj mladih osoba.

Na početku Skupštine nazočnima se obratio don Ivo Ćorić, inicijator i jedan od osnivača Podružnice: „Mnogi od nas se vrlo dobro sjećamo one Skupštine koja se dogodila u Tivtu `98. godine i kakvo oduševljenje je vladalo među svima nama kada se poslije Drugog svjetskog rata prvi put obnovila jedna udruga sa hrvatskim predznakom u Crnoj Gori od `42. godine kada je bilo ukinuto“, dodajući da su Napredak ukinuli Talijani.

Don Ivo Ćorić, inicijator i jedan od osnivača Podružnice kazao je da pluralizam hrvatskih zavičajnih društava obogaćuje kulturni pejzaž u Crnoj Gori i doprinosi raznovrsnosti ponude i bogatstvu ideja tim više što će aktivnosti obnovljenog Društva biti prvenstveno usmjerene na mlade.

Za predsjednicu je izabrana Kristina Luković, dok su mjesto u Upravnom odboru dobili: Brano Maslovar, Jelka Mimica, Branko Ivandić, Vinko Marović i don Ivo Ćorić.

„Svaki napredak počiva upravo na mladosti. Budućnost se gradi na domovima, a mladi su ti koji grade domove i budućnost, a ne na grobovima i na uspomenama“, istakao je Ćorić.

„Ne može se živjeti izolirano, nije dobro da čovjek nema prijatelja, da nema veza. I u tome smislu Napredak stvara prijateljstvo, veze. Napredak sebe, između ostalog, definira kao most, a bez mosta se ne može živjeti. Napredak je sagradio puno mostova“, naglasio je prof. dr. monsinjor Franjo Topić.

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković izjavio je da će se Hrvatsko kulturno društvo Napredak uvijek moći osloniti na Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore: Hrvatsko kulturno društvo Napredak u Hrvatskom nacionalnom vijeću imat će uvijek partnera za suradnju i za pomoć. Želim da ovaj kotorski Napredak bude ubuduće misija u Crnoj Gori i da ostvaruje dalju suradnju među svim ljudima dobre volje u Crnoj Gori“.

Gosti koji nisu mogli nazočiti Skupštini uputili su pozdravne riječi. To su: biskup Ilija Janjić, ministrica u Vladi Crne Gore i predsjednica HGI-ja Marija Vučinović, veleposlanica Republike Hrvatske u Crnoj Gori Ivana Sutlić Perić, gradonačelnik Kotora Aleksandar Stjepčević, predsjednik HKD Napredak Zagreb Tomislav Dubrava i  Siniša Jozić, koji je prvotno predložen za predsjednika Društva,i koji se pismom zahvalio i ispričao što zbog obveza ne može prihvatiti imenovanje.

Skupštini su nazočili: generalni predsjednik Napretka iz Sarajeva, savjetnik u Ministarstvu nauke Vladan Lalović, konzul Republike Hrvatske u Kotoru Hrvoje Vuković, konzulica Maja Križanović, BIH u Crnoj Gori, Zvonimir Deković, predstavnici HGD-a Tripo Schubert i Dario Musić, predsjednik Sindikata Crne Gore Srđan Keković, predstavnica Sekretarijata za kulturu Općine Kotor Aleksandra Milić.

U glazbenom dijelu večeri sudjelovala je klapa „Veterani vazda mladi“.