Održana konferencija na temu energetske efikasnosti u Općini Tivat

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 07. ožujka 2017. - 8:49
Autor: 

Konferencija na temu energetske efikasnosti održana je jučer  u Multimedijalnoj dvorani Općine Tivat. Konferenciju su uvodnim izlaganjima otvorili predsjednica Općine dr. Snežana Matijević, direktor Direktorata za energetsku efikasnost Igor Noveljić i projekt menadžerica Njemačke organizacije za međunarodnu suradnju – GIZ, Jasna Sekulović.

„OpštinaTivat je i ranijih godina njegovala vrijednosti održivog razvoja kroz  veliki broj različitih aktivnosti  i prepoznata je kao lokalna uprava koja stremi novim izazovima i novim ciljevima sa jasnom ambicijom da ih i ispuni”, istakla je predsjednica Općine. Podsjećajući na neke do sada poduzete aktivnosti na ovom polju, predsjednica je spomenula i naredne korake: “Očekujemo raspisivanje tendera za izradu geografskog informacionog sistema javne rasvjete, počinjemo da radimo na prvom lokalnom energetskom planu, do kraja ove godine donijećemo  i novi trogodišnji program unapređenja energetske efikasnosti i završiti projekat ugradnje solarnih panela  na novoj zgradi opštine kao i  na objektu sportske dvorane Župa.“

Predstavnici Ministarstva ekonomije i GIZ-a su istakli Općinu Tivat kao izuzetno pozitivan primjer ne samo u Crnoj Gori, već i u regiji, cijeneći posvećenost Općine održivom razvoju, osnivanjem, između ostalog i novog Sekretarijata za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost.

Nakon uvodnih izlaganja uslijedile su prezentacije Direktorata za energetsku efikasnost, UNDP-ja i NVO Green Home. Sudionici konferencije, predstavljali su pozitivne primjere iz prakse i prisutne upoznali sa inovativnim pristupima ovoj oblasti.

Konferenciju je pratio izložbeno-edukativni događaj u kojem su sudjelovali : učenici SMŠ Mladost iz Tivta, koji su predstavili svoje patente; predstavnici  Fondacije za promoviranje znanosti PRONA s energetskim biciklom, solarnim kolektorom, termografskom kamerom,  istovremeno prezentirajući Stirlingov motor i efekte staklene bašte uz demonstraciju fenomena klimatskih promjena.  Također predstavilo se i nekoliko crnogorskih firmi sa svojim proizvodima ETG, Matino, Tedeko i Konzorcijum inženjerskog stvaralaštva „Tivat inženjering grupa - 5e“.  Dobro posjećen izložben prostor bio je idealna prilika da se posjetioci uvjere u prednosti energetske efikasnosti.

Trodnevno obilježavanje Svjetskog dana energetske efikasnosti nastavlja se danas  projekcijama serijala „Energetska efikasnost nije mogućnost - ona je moć“, u Multimedijalnoj dvorani OpćineTivat, u 10.00 i 11.00 sati. Serijal je produciran od strane GIZ-a u partnerstvu s Ministarstvom ekonomije.