Održana predavanja u Donjoj Lastvi – prethodio protest ispred Doma kulture

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 02. lipnja 2023. - 12:31
Autor: 

Predavanja na temu Domovinskog rata  održana su jučer u  Knjižnici ,, Ljudevit Gaj“  u Domu kulture ,,Josip Marković“ u Donjoj Lastvi. Predavanjima  je prethodio protest  ispred Doma kulture u Lastvi. Podsjećamo,  predsjednik Skupštine, kao i predsjednik Općine  negodovali su  zbog spomenutih predavanja.

„Ignoriranje ovog bijednog i podlog pokušaja biće najbolja poruka organizatorima i najveći patriotski čin svih vas koji volite Tivat. Neka prazna ulica u Donjoj Lastvi bude najglasnija poruka onima koji preko vas žele da osvajaju jeftine glasove Hrvata u Tivtu“ – stoji, između ostalog u jučerašnjem priopćenju  predsjednika Općine Tivat Željka Komnenovića.

Dr. sc. Janja Sekula Gibač, jedna od predavačica,  istakla je kako predavanja nemaju veze s izborima te da namjera nije bila podudaranje s njima, već su predavanja zakazana, kada se nije ni znao datum održavanja predstojećih izbora.

„Kao što ste svjedoci,  imamo jednu vrlo neobičnu situaciju po prvi put, jednu vrlo ružnu poruku prema hrvatskoj zajednici. Dakle, danas nam je pokazano gdje se mi trebamo pozicionirati u ovom gradu ili možda malo šire. Naravno hrvatska zajednica to neće prihvatiti, kao što nismo prihvatili nikada do sada. Nastavit ćemo da se borimo za multietnički Tivat, za multietničku Boku i za multietničku Crnu Goru“ – rekao je predsjednik HNV – a na početku predavanja, koja su organizirana   u sklopu projekta Stručna predavanja o Domovinskom ratu financiranog od strane Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Predavanja su namijenjena učiteljima hrvatske nastave u inozemstvu, učiteljima povijesti te široj javnosti zainteresiranoj za ovu temu.

Dr. sc. Janja Sekula Gibač, kazala je da je cilj predavanja ujediniti  znanje i pomoći učiteljima izvan RH te  dodatna edukacija.

„Radi se o stručnom predavanju i nadam se da je shvaćeno tako, bez ikakvih pretenzija za nešto negativno“- istakla je Sekula Gibač.

Dr. sc. Janja Sekula Gibač ( Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata)  govorila je na temu  Stvaranje samostalne hrvatske države i srpska pobuna i agresija na Hrvatsku 1990. i 1991., dok je  izv. prof. dr. sc. Rona Bušljeta Kardum,  sa Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu govorila na temu  Strategije za aktivno poučavanje i učenje o Domovinskom ratu.

Stručna nadogradnja je ono što je bio i cilj predavanja, na koja se nisu odazvali pozvani učitelji, što bi vjerojatno doprinijelo razmjenjivanju određenih mišljenja te mogućnost razgovora o temama, koje su uvijek povijesno aktualne.

Izv. prof. dr. sc. Rona Bušljeta Kardum je pokazala slajdove, koji predstavljaju metode učenja te se iz istih vidi da su primjenjive zaista za sve učitelje i nadasve korisne. Sve prikazano i rečeno, govori kako je djecu sve teže motivirati i  aktivirati. Kako mediji utječu na djecu, imaju li djeca mogućnost razvijanja kritičkog mišljenja i je li prije bilo lakše, imajuću u vidu suvremenu tehnologiju, pitanja su na koja je odgovore pokušala približiti prof. dr. sc. Rona Bušljeta Kardum.

Dr. sc. Janja Sekula Gibač govorila je o povijesnim dokumentima, koji su dostupni, kao  i o predavanjima koji su dio projekta, kojim žele obilaskom određenih država, gdje žive Hrvati, educirati o značajnim povijesnim temama.

Predsjednik HNV- je jučer  u izjavama isticao kako nitko nije kritizirao Vijeće, koje je suorganizator, već su određene izjave išle na račun Hrvatske građanske inicijative, koja nema dodirnih točaka s održanim predavanjima. Naravno, ako se smatralo da predavanja nisu primjerena,  moglo se razgovarati i informirati o temama predavanja, čiju prezentaciju i sami možete pogledati,  pa dati svoj sud.