Održana press konferencija nove uprave Općine Tivat

Time to read
2 minutes
Read so far

Srijeda, 21. listopada 2020. - 15:42
Autor: 

Tema prve službene press konferencije na kojoj su govorili predsjednik Općine  Željko Komnenović i predsjednik Skupštine Općine Tivat dr. Andrija Petković, bila je stanje općinskog Budžeta nakon stupanja Željka Komnenovića na funkciju predsjednika Općine.

“Prezentujemo vam preliminarne podatke koje je dostavio opštinski Sekretarijat za finansije i lokalne javne prihode. Sa naše strane uslijediće interna i eksterna revizija poslovanja Opštine Tivat,” naglasio je predsjednik Općine i dodao kako bi metodu dosadašnjeg upravljanja lokalne uprave nazvao metodom “spržene zemlje”, jer “kada nemate sredstava, nemate čime ni raditi. Sva dugovanja i potraživanja, zarade zaposlenih, Opština će redovno izmirivati uprkos teškom finansijskom stanju.”

„Na dan 16. oktobar 2020. Opština Tivat ima  prispjelih obaveza u iznosu od 3.504.330,00€. Najveći dio ovih obaveza je odavno prispio za plaćanje, a drugi dio prispijeva do polovine decembra, isključujući plate i doprinose zaposlenih za naredna dva mjeseca. Predsjednik je nabrojao samo neke od obaveza prispjelih na naplatu: račune za javnu rasvjetu od maja mjeseca, dug od 273.304,00€ izvođaču radova na Centru za djecu sa smetnjama u razvoju, dug od 171.700,00€ za asfaltiranje ulica, dug od 111.873,00€ za radove na šetalištu Belani... Do polovine decembra Prvoj Banci je potrebno vratiti 1.111.088,00€ od kratkoročnog kredita u iznosu od 2 miliona eura, koji je uzet  početkom godine. Ratu od 300.000,00€  treba vratiti do prekosjutra“.

„Na isti dan Opština je na računima imala raspoloživih sredstava u iznosu od 419.438,00€ od čega su 352.511,00€ sredstva od overdraft kredita kod Prve Banke, što znači da je tog dana Opština Tivat imala manje od 70.000,00€ svog raspoloživog novca. Trenutno raspolažemo sa oko 150.000,00€ budući da su stigle određene uplate“ – kazao je predsjednik i pozvao građane da „budu lokal patriote i da plate poreze na nepokretnosti za ovu godinu, tako da bi mi počeli da radiom na sanacionom planu.“

Na početku svog izlaganja dr. Andrija Petković je naglasio da je konferencija za novinare „korak kojim smo pokazali namjeru da budemo transparentni“ i dodao: „Imamo odgovornost ne prema ma kojim političkim subjektima, već odgovornost prema građanima. Zato javno prezentujemo sve što je anti-tivatska vlast radila tokom prethodnih godina“.

„Prethodna vlast je u 2020. godinu ušla sa 2.879.162,00€ sredstava prenesenih iz 2019. Početkom godine uzeli su kredit od Prve Banke i zadužili nas 2 miliona eura. Sve to, uz redovne prihode Opštine, im je bilo malo u izbornoj godini – nego su nam ostavili 3,5 miliona eura obaveza koje odmah moraju da se plate.“ On je naveo da Općinu naredne godine očekuje početak otplate dva kredita KfW banke za izgradnju PPOV i kanalizacije, isplatu naknade vlasnicima zemlje na Klačini, koja će nas koštati najmanje 2,5 milijuna eura.

Predsjednik Skupštine je naveo da se nakon izbora Općini Tivat pravila namjerna ekonomska šteta kako bi Općina bila predata u što gorem stanju. „Samo sedam dana prije razrješenja sa funkcije Siniša Kusovac je potpisao ugovor s firmom Civil Engineer o izgradnji saobraćajnice MR2, u iznosu od 1.149.524,00€. A da pritom u budžet Opštine Tivat nije uplaćen niti 1 cent kapitalnih donacija od Vlade CG, iako ovaj put treba da finansira Vlada, odnosno njena Direkcija za javne radove. Sve to Kusovac radi u trenutku kada zna da je Opština Tivat već u dugu od 3,5 miliona eura.“

Na pitanje novinara o načinu na koji će lokalna uprava sanirati postojeće financijsko stanje, predsjednik Općine najavio je sanacioni plan kroz Budžet za 2021. godinu, nužnu racionalizaciju broja zaposlenih u lokalnoj upravi i redovan kontakt s povjeriocima. Također, novinare je zanimala sudbina potraživanja prema kompaniji „Adriatic Marinas“, kada je u pitanju reguliranje međusobnih obveza Općine Tivat s ovom firmom. Predsjednik Općine je nagovijestio  da se radi na analizi mišljenja koje je o ovom slučaju Općini Tivat dostavilo Specijalno državno tužilaštvo i da će se raditi na rješenju koje će biti u interesu Općine Tivat.

Predsjednik Skupštine dr.  Andrija Petković naglasio je: „Ne želim da neko misli kako je u pitanju revanšizam i da iznosimo situaciju koja je nerealna, crnja nego što jeste. Ovo su egzaktne brojke, a mjere koje planiramo su najnužnije mjere koje moramo da preduzmemo kako bismo Opštinu vratili u normalan način funkcionisanja. Onako kako je išlo, u nekom trenutku je moralo prestati.“

Upitan da prokomentira krivične prijave protiv bivšeg predsjednika Općine, Komnenović je rekao da to neće  komentirati do sudskog epiloga. „Ono što je sigurno je da je šteta nanesena gradskoj kasi i da će neko za to morati da odgovara“.