Održana promocija Vodiča kroz Muzej grada Perasta na Brajevom pismu

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 16. ožujka 2017. - 10:38
Autor: 

Sinoć je u Muzeju grada Perasata  održana promocija Vodiča kroz Muzej grada Perasta na Brajevom pismu. Promociji su prisustvovali članovi  Organizacije slijepih za Kotor, Tivat, Herceg - Novi i Budvu, sa svojim pratiteljima.

Posljednje dvije godine Muzej grada Perasta, javio se na natječaj  Ministarstva financija Crne Gore, Komisiji za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću. Po oba saziva ova Institucija dobila je značajna sredstva.

Motivi i ciljevi oba projekta su bila dostupnost Muzeja grada Perasta OSI populaciji, te su sredstva od prvog projekta utrošena u izradu rampi, novog i prilagođenog toaleta, kao i izrada posebne sobe sa snimljenim audio i video materijalom.

Drugi projekt, čiji je dio i izrada Vodiča kroz Muzej grada Perasta na Brajevom pismu. Vodič kroz Muzej grada Perasta, je nastao iz izdavačke djelatnosti Muzeja grada Perasta 2015.godine. Njegovo uređivanje i tiskanje na Brajevom pismu, organizirao  je Savez slijepih Crne Gore i g. Goran Macanović.

Na promociji su govorili g. Andro Radulović, direktor Muzeja grada Perasta, g. Goran Macanović, izvršni direktor Saveza slijepih Crne Gore, g. Rajko Knežević, predsjednik Organizacije slijepih za Kotor, Tivat, Herceg Novi i Budvu i g-đa Biserka Milić, bibliotekarka  u Muzeju grada Perasta, koordinatorica  ovih projekata.

„U ovoj godini Muzej grada Perasta slavi jedan veoma važan jubilej. Naime, ova institucija već osam decenija uspješno obavlja svoju misiju, a to je čuvanje, prezentovanje i valorzacija vrijednog kulturnog naslijeđa bogate prošlosti Perasta i Boke kotorske. Građa ovog Muzeja je važan dio nacionalnog kulturnog naslijeđa crne gore. Naše je uvjerenje da u kulturi treba da uživaju svi, podržavajući tako bogatstvo i jedinstvo raznolikosti.  Vodič kroz Muzej grada Perasta na Brajevom pismu je projekat kojim se slijepim i slabovidim licima omogućava da se prvi put upoznaju sa bogatom istorijom Perasta. Činjenica da su Pomorski muzej Crne Gore u Kotoru i Muzej grada Perasta prvi koji su izradili svoje vodiče na Brajevom pismu, samo potvrđuje koliko su institucije koje djeluju u Kotoru željne da svu istoriju koju čuvaju približe svima. Muzej grada Perasta je veoma specifičan jer se u njemu nalazi toliko vrijednih stvari, a koje opet nisu bile dostupne svima. Upravo u tom pravcu smo i krenuli da djelujemo. Prvo je veliki broj predmeta poslat na konzervaciju ,a nakon toga cijeli muzej sređen i obnovljen. Kada je već sve bilo sređeno želja nam je bila da postane dostupan svima. pristupne rampe, opremljen toalet i soba za osobe sa invaliditetom, vodič na Brajevom pismu, a uskoro i audio gajd, učinit će da svo bogatstvo koje čuvamo bude barem dijelom dostupno svima, a to i jeste svrha našeg djelovanja“, istakao je Radulović..

Ova promocija kao i sva naredna događanja, koja će se održati u Muzeju, predstavljaju obilježavanje 80. godišnjice postojanja ove značajne Ustanove.

Svjedoci smo da posljednjih godina Muzej je uradio mnoge značajne izložbe, prezentacije, okupljanja, koja su ovu Ustanovu dovela do visokorangirane Institucije, koja je prepoznata kao nositelj kulturnih događanja regije.

Brojni projekti po sazivima Ministarstva kulture Crne Gore, Ministarstva financija Crne Gore, NTO, Ministarstva turizma, suradnja s  agencijom TIKA iz Podgorice, Zajednicom Italijana u Crnj Gori, omogućili su dodatna sredstva za provođenje značajnih aktivnosti, u cilju sve naprednije i bolje prezentacije kulturnog blaga koje se nalazi u Muzeji grada Perasta.

U narednom periodu planirane su značajne izložbe a prve od njih će biti:

Izložba ordenja iz fundusa Muzeja grada Perasta, autorice  Aleksandre Simeunović, povjesničarke umjetnosti, kao i izložba pisama pisanih na osmanskom jeziku, prevedenih na crnogorski i engleski jezik, autora Mirjane Vukasović, dokumentaristice  u Muzeju.