Održana Svečana akademija Bokeljske mornarice Kotor

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 26. lipnja 2019. - 10:06

Večeras je u koncertnoj dvorani Muzičke škole „Vida Matjan“ – crkvi Sv. Duha u Kotoru održana Svečana akademija Bokeljske mornarice Kotor. Na Akademiji, koja se tradicionalno održava svake godine uoči proslave Dana Bokeljske mornarice, ovoga puta glavna tačka dnevnog reda bila je posvećena projektu prikupljanja i dokumentovanja arhivske građe koja se odnosi na 1210 godina dugu istoriju ove drevne organizacije pomoraca.

Program Akademije započeo je intoniranjem kola Bokeljske mornarice (kola Sv. Tripuna) u izvedbi mandolinskog orkestra Hrvatskog građanskog društva „Tripo Tomas“, kojim je dirigovala Una Pajić. Orkestar je potom, na opšte zadovoljstvo prisutnih, izveo i kompoziciju „Bokeška noć“, koja je već odavno muzički simbol Kotora i Boke.

Predsjednik UO Bokeljske mornarice Aleksandar Dender u pozdravnom govoru poželio je dobrodošlicu prisutnim gostima, a potom se osvrnuo na najbitnije momente iz istorije Mornarice, posebno naglasivši da je njen razvojni put produkt generacija koje su je stvarale i gradile, te da njen budući razvoj umnogome zavisi od stepena njenog podmlađivanja i uvođenja u savremene tokove i procese.

Admiral prof. dr Antun Sbutega govorio je o aktuelnom trenutku Bokeljske mornarice, dajući akcenat na niz aktivnosti koje je mornarica sprovela tokom tekuće godine. Među njima je posebno istakao nedavnu izložbu „Bokeljska mornarica Kotor – 1210 godina istorije, duhovnosti i kulture“ na Cetinju, kao i aktivnosti usmjerene na saradnju sa školama i fakultetima u cilju edukacije mladih naraštaja o ulozi Mornarice u istorijskom razvoju Kotora i Boke. Tom prilikom je posebno pohvalio mlade članove Mornarice Denisa Vukašinovića i Miroslava Vukičevića, koji su se aktivno uključili u realizaciju ovog edukativnog programa.

Načelnica Istorijskog arhiva Kotor, arhivistkinja Snežana Pejović, prisutne je detaljno informisala o trenutnoj fazi realizacije projekta prikupljanja i dokumentovanja građe iz istorije Bokeljske mornarice, kao i o aktivnostima koje na tom planu tek predstoje. Prema njenim predviđanjima, rad na realizaciji ovog projekta obuhvatiće dvogodišnji period u kome će iz svih raspoloživih izvora biti prikupljena i kalogizovana kompletna dostupna dokumentacija o Bokeljskoj mornarici, što će omogućiti da se primjenom naučne metodologije utvrde sve relevantne činjenice vezane za njen istorijski razvoj.

U muzičkom dijelu programa mlada gitaristkinja Nađa Janković, učenica Muzičke škole „Vida Matjan“ u klasi prof. Stefana Šmita, izvela je dvije kompozicije na gitari: „Grandsonata“ II stav Nikola Paganinija i „Toria“ Federika Morena Torobe.

Svečanoj akademiji prisustvovali su sljedeći uvaženi gosti: Milica Nikolić, predstavnica Ministarstva kulture Crne Gore, Dragica Perović, predsjednica Skupštine Opštine Kotor, Jelena Vukasović, sekretarka za kulturu Opštine Kotor, kapetan bojnog broda Vesko Tomanović, komandant Mornarice Vojske Crne Gore, monsinjor Anton Belan, generalni vikar Kotorske biskupije, Nj. E. Veselko Grubišić, ambasador Republike Hrvatske i Marijan Klasić, konzul Reprublike Hrvatske.

Voditeljka programa bila je Slađana Vučetić.

Po završetku Akademije prisutni su pozvani na prigodan koktel u Domu Bokeljske mornarice na Pjaci od kina.

Tekst i foto: bokeljskamornarica.com