Održana zoom radionica učenika hrvatske nastave

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 08. veljače 2021. - 10:40
Autor: 

Protekle subote, 6. 2., se u sklopu projekta ,,Izučavanje povijesti i kulture Slavonije kroz terensku nastavu“, održala radionica putem aplikacije Zoom, radnog naslova Vukovar on line.

S obzirom da učenici Nastave hrvatskoga jezika i kulture u Crnoj Gori uslijed epidemiološke situacije nisu u protekloj godini bili u mogućnosti ići na terensku nastavu, u sklopu koje su trebali posjetiti i Vukovar i upoznati se s poviješću, kulturom i značajem Grada heroja, odlučili smo se organizirati radionicu s gospodinom Željkom Sabom, čiji su životni i ratni put i iskustvo bili jamac da će polaznici Nastave imati pravu osobu za vodiča, naratora i sugovornika na temu prijeratnog , ratnog i poslijeratnog Vukovara.

Učenike Nastave hrvatskoga jezika i kulture  i gospodina Sabu su  na početku pozdravili predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković i predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović, a zatim su učenike u sam program i povod radionice uvele voditeljica Nastave Valentina Sertić te Projekta Ana Vuksanović, nakon čega se sudionicima, prije svega učenicima, obratio  naš domaćin u ovom slučaju – Željko Sabo.  

Željko Sabo rođen je 21. travnja 1954. u Vukovaru. Hrvatski je branitelj i zatočenik logora. Po obrazovanju je teolog. Do 1991., odnosno Domovinskog rata, bio je direktor RO Energane u tvornici Borovo. Od 2009. je bio gradonačelnik Grada Vukovara do 2014., a bio je i zastupnik Hrvatskoga sabora.

Njegov ratni put je izgledao ovako: pripadnik  je 204. vukovarske brigade i HRVI- a, a ima i čin satnika. Bio je zatočenik logora u Begejcima i Nišu. Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata i plaketom ,,Vukovarski branitelj''. Aktivno je sudjelovao u izgradnji i obnovi struktura vlasti i upravljanja u poslijeratnom Vukovaru. Bio je  član mnogobrojnih foruma i braniteljskih udruga. Bio je i potpredsjednik Košarkaškog kluba ,,Vukovar'', potpredsjednik  ,,Hrvatske udruge gradova'' i odlikovan kao  Gradonačelnik za mir.

Učenicima je  vjerno i plastično , a opet pristupačno njihovom uzrastu, i na neopterećujući način, uz dosta anegdota iz osobnog života, približio život u Vukovaru prije rata, stradanje Vukovara, ali i poslijeratni period. Izrazio je nadu, a s time smo se svi složili, da će se stvoriti uvjeti za posjet Vukovaru i Slavoniji u 2021. kako bi se učenici i na licu mjesta upoznali s onim o čemu su slušali tijekom ove radionice. Učenike smo nakon radionice putem Zooma  zamolili da s nama podijele svoje dojmove.

Ova radionica i projekt ,,Izučavanje povijesti i kulture Slavonije kroz terensku nastavu“, u sklopu kojega je i nabavljena oprema za potrebe Nastave hrvatskoga jezika i kulture u Crnoj Gori, održani su uz pokroviteljstvo Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.

Voditeljica i koordinatorica projekta je Ana Vuksanović. 

Ana Vuksanović