Održane završne priredbe hrvatske nastave u Kotoru i Tivtu

Time to read
2 minutes
Read so far

Nedjelja, 12. lipnja 2022. - 12:22
Autor: 

Hrvatska nastava u Crnoj Gori uspješno je privela 18. školsku godinu kraju.

Dana 9. lipnja u koncertnoj dvorani kotorske Muzičke škole „Vida Matjan“ održana je priredba mladih Kotorana. Priredba je otvorena pismom Kristine Petrović, učenice 3. razreda gimnazije, koja nastavu pohađa od 1. razreda osnovne škole. Ona je roditeljima i učenicima, sadašnjima, ali i budućima poručila sljedeće:

„Na nastavu sam se upisala sa svega 6 godina. Iako se ne mogu baš najbolje sjetiti prvih godina pohađanja, mogu da kažem da je druženje ostavilo najveći utisak. Ovdje sam upoznala jedne od najboljih prijatelja s kojima sam provele neke od najboljih trenutaka. (…) S nastavom sam obišla skoro 20 hrvatskih gradova. Vidjela sam toliko prelijepih mjesta i spomenika kulture koje i dalje pamtim. Nekada bismo posjećivali hrvatske škole i za njih pripremali male izvedbe i tu stvarali nova prijateljstva. (…) Svaka nastavnica je uvijek bila tu za nas i zato na nastavi budite što bolji i slušajte nastavnicu da bi i ona vama ispunila neke vaše želje. Bez njih hrvatska nastava ne bi bila moguća, a ni onoliko zanimljiva koliko i jeste. (…) Želim da se zahvalim svim nastavnicama, organizatorima nastave, roditeljima i, naravno, učenicima koji su omogućili da se hrvatska nastava održi i nadam se da ćete i vi ostati što duže i steći i više lijepih uspomena nego ja.“

U nastavku je učenica Klara Kamenarović pročitala pjesmu Sreća s kojom je na međunarodnom natječaju „Mudrost osmijeha, a ne podsmijeha“ osvojila prvu nagradu. Učenica Milica Đonović pročitala je svoju pjesmu Drugarstvo. Zatim je mali Kinoklub koji djeluje unutar hrvatske nastave u formatu predstave upriličio veliko finale YouTube serijala Mali detektivi, koji se bavio aktualnom temom lažnih dojava o bombama u školskim ustanovama.

Na kraju su stariji učenici pripremili kviz u kojem se s grupom učenika suočila grupa roditelja. Roditelje su predstavljali Mirko Vičević, Gordana Franović i Barbara Grgurević pobijedivši u kvizu s desetak bodova razlike. Kviz je vodio Dorian Kovačić.

Sinoćnju priredbu učenika iz Tivta u Domu kulture „Josip Marković“ otvorila je najmlađa grupa učenika s recitacijama pjesmica koje nose hrvatski naziv za mjesece u godini. Učenica 3. razreda, Laura Matković, priredbu je obogatila svojim autorskim pjesmama Smijeh, osmijeh, podsmijeh i Knjiga.

Zatim su se predstavom Prvi Hrvat koji je oplovio svijet ili Kapetan protiv pustolova predstavili Barbara Kubiček, Karlo, Goran i Renato Nikolić, Luka Matijević, Natalia Marović i Thomas Hezonja.

Ivo Visin poznat je kao prvi Hrvat koji je oplovio svijet. Ono što je manje poznato je da je nekoliko godina prije njega sasvim slučajno to učinio i mladi Tomo Skalica iz Slavonskoga Broda. Predstava prati fiktivne događaje koji se odvijaju u noći njihova susreta, u maloj oštariji u dubrovačkom zaleđu, za vrijeme oluje. Kao i grupa mladih Kotorana, i oni će se široj publici predstaviti na ovogodišnjem Kotorskom festivalu kazališta za djecu.

U kvizu znanja starijih učenika i roditelja u Tivtu nadmoćnu pobjedu ostvarili su učenici koje su predstavljali Barbara Pean, Andrej Nikolić i Karlo Ribica. Kviz je vodila Rozaria Deković.

Učenici su za svoj uspjeh primili pohvalnice koje su po prvi put nosile zaštitni znak hrvatske nastave u Crnoj Gori, nastao prema ideji učenika Darijana Nikolića. Podjela svjedodžbi i posebnih priznanja najavljena je iza 20. lipnja.

Zahvalnicu za nesebičan doprinos i suradnju primili su Dijana Milošević u ime Hrvatskog nacionalnog vijeće Crne Gore, Tanja Grabić u ime Radija DUX, Ljerka Sindik u ime NVU „Gjurgjevo brdo“, ravnateljica OŠ „Njegoš“ u Kotoru, Tamara Radonjić i Vesna Barbić u ime Gradske biblioteke Tivat. Nekoliko zahvalnica bit će naknadno uručeno i ostalim organizacijama koje su idejama ili logistički pomogle hrvatskoj nastavi. Među njima ističemo Kotorsku biskupiju, Gradsku biblioteku i čitaonicu u Kotoru te OŠ „Drago Milović“, odnosno ravnateljicu Mladenu Soldat Ivović i njezina zamjenika Tomislava Goranovića.

Na priredbama su nas svojim prisustvom, osim roditelja, baka i djedova, obradovali i generalna konzulica Republike Hrvatske Jasminka Lončarević te veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić. Neizmjerno hvala svima njima, ali i onima koji su uvijek uz nas, a koje nismo spomenuli.