Održano šesto zasjedanje Ženskog parlamenta

Time to read
2 minutes
Read so far

Subota, 08. travnja 2017. - 9:34
Autor: 

Odbor za rodnu ravnopravnost Skupštine Crne Gore jučer je održao šesto po redu zasjedanje Ženskog parlamenta. Tijekom zasjedanja nazočnima su se obratili: potpredsjednik Skupštine Crne Gore GenciNimanbegu, predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak, ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka, zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Šućko Baković i savjetnica predsjednika Crne Gore Sonja TomovićŠundić.

U radu Sjednice  sudjelovale su predstavnice parlamentarnih i vladinih mehanizama za pitanja rodne ravnopravnosti iz regije: pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Hrvatske Višnja Ljubičić, savjetnica potpredsjednice Vlade Republike Srbije doc.dr.  Branka Drašković; predsjednik Odbora za ljudska prava i ravnopravnost polova Narodne Skupštine Republike Srbije MehoOmerović; članica Komisije za ljudska prava, ravnopravnost polova, nestala lica i peticije Skupštine Republike Kosova MexhideMjaku –Topali; izvršna direktorica Ljubljanskog ureda CEE Mreže za rodnu jednakost Sonja Lokar; predstavnica CARE InternationalBalkans Jadranka Milićević; ministrica  bez portfelja u Vladi Crne Gore Marija Vučinović; stalna koordinatorica  sistema UN i stalna predstavnica UNDP-a FionaMcCluney; članica Odbora za rodnu ravnopravnost Maja Bakrač;  predsjednica Općine Tivat Snežana Matijević;  članice ženskih asocijacija parlamentarnih partija, kao i predstavnice romskih nevladinih organizacija iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine.Sjednici Ženskog parlamenta  prisustvovali su također  i zamjenica predsjednice Vrhovnog suda, članovi/ice Vlade Crne Gore,  i predstavnici diplomatskog kora.

Na Sjednici se isticala uloga žene u svakodnevnom životu i njezina potreba i pravo da bude vidljiva i ostvari svoja prava u potpunosti uključivanjem u politički i javni život. Premda je jučerašnja Sjednica posvećena i Svjetskom danu Roma više puta je naglašena potreba političkog  uključivanja  mladih pripadnica te nacionalne manjine,  kako bi se osnažile za bavljenje politikom i ostvarivanjem prava koje zaslužuju.  Jučerašnja Sjednica je bila prilika da se razmijene iskustva, potrebe i želje današnje suvremene žene.

Na Sjednici se nazočnima obratila i ministrica Vučinović: „Ako uzmemo primjere visokorazvijenih zemalja, oni jasno pokazuju da se upravo pozitivnom politikom prema ženama postiže dugoročni privredni razvoj, kao i pozitivna stopa prirodnog priraštaja.U društvu, kao što je naše, u kojem još vlada uvjerenje da žena na prvom mjestu treba ispuniti obveze prema djeci i obitelji, moram dodati da se briga o istoj  djeci i obitelji postiže ,također i radnim angažmanom, koji im osigurava budućnost. Također, žene, bez obzira na svoja nacionalna, vjerska i politička uvjerenja mora da pokažu visok stepen zajedništva kako bi unaprijedile svoj položaj u društvu. Primjeri nekih zemalja, u kojima su žene na odgovornim državnim pozicijama pokazuju da je stopa zaposlenosti žena veća, gdje njihovi talenti i potencijali na pravi način dolaze do izražaja. Bez podjednakog sudjelovanja  žena i muškaraca u procesima odlučivanja, ne može se govoriti o demokraciji u jednom društvu.Žene, ma kojoj organizaciji pripadale i kojeg su političkog opredjeljenja, treba da djeluju udruženim snagama i da sprovode zajednički one politike, koje se upravo tiču njihovih prava. Politička stranka HGI je dobar primjer rodne ravnopravnosti, jer su žene u vrhu odlučivanja ove partije. U našoj političkoj stranci žena je predsjednica i istovremeno ministrica u Vladi. U  prethodna dva mandata imali smo i poslanicu u ovom Parlamentu.  Također  naš Središnji odbor – glavni odbor, naše političke stranke čine  43 posto  žena.  I na čelu  Općinskog Odbora Kotora nalazi se žena. S obzirom  da je današnje zasjedanje Ženskog parlamenta posvećeno i Međunarodnom danu Roma, ovom prilikom želim da se osvrnem i na status Roma u našem društvu. Crnogorsko društvo je prepoznato kao društvo koje cijeni prava svih manjina. Crna Gora je zakonom o manjinskim pravima i slobodama, dodatno razradila čitav set individualnih, ali i kolektivnih prava svih pripadnika manjina - pa i romske manjine. U tom kontekstu, zakon predviđa razne mjere afirmativne akcije u svim sferama društvenog života.Isti zakon predviđa formiranje posebnih političkih I društvenih tijela - manjinskih savjeta, kroz koje prepoznajemo i romski savjet. U tom kontekstu postoje svi normativno-pravni preduvjeti za punu zaštitu i znatno poboljšanje ukupnog položaja romske populacije u Crnoj Gori. Međutim, svi zajedno moramo konstantno raditi na unapređenju i afirmaciji romske zajednice, kako bi se ravnopravno integrirali u svim sferama društva, ali i oni sami moraju dati svoj doprinos ovim integracijama. To smo u obvezi i kao građansko društvo i kao država koja cijeni vrijednosti EU“.

Nakon Sjednice, sudionice Ženskog parlamenta su imale priliku da nastave druženje razgovarajući i razmjenjujući mišljenja i ideje.