Omaž Mladenu Lomparu

Time to read
3 minutes
Read so far

Četvrtak, 16. kolovoza 2018. - 10:55

Kada prijatelj uradi omaž prijatelju, slikar pjesniku, onda to odavanje počasti kroz umjetničko djelo dobiva posebnu dimenziju. Postaje domena metafizičkog u kome se suptilno prožimaju likovno i literarno, slika i stih - zapisao je naš čuveni slikar Dimitrije Popović u katalogu koji prati izložbu Mihaila Jovićević "Omaž Mladenu Lomparu", koju je povodom godine od smrti poznatog pjesnika organizirala Matica crnogorska - ogranak Cetinje, u suradnji s Turističko organizacijom prijestolnice Cetinje, a kao imaginarni dodir duha.

Mihailo Jovićević je od početaka pjesničkog stvaralaštva Mladena Lomparu bio upućen u njegovu poeziju. Kao njihov prijatelj bio sam svjedok te upućenosti. Početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, točnije 1972.godine Mihailo je naslikao naslovnice i dizajnirao korice Mladenove zbirke "Pustinožitelj" - piše Popović.

Kako naglašava Mladen je pažljivo odabirao riječ za ono što je imenovao stihom. Riječ "ojsećanje" kojoj je poklanjao posebnu pažnju sadrži riječ "sjećanje", riječ koja je toliko bitna za njegov poetski svijet.

Upravo su Mihailo slike ovog oaza nastale kao sjećanje na prijatelja i osjećanje onoga što je kod njega izazivala bogata pjesnikova lirika. U tim slikama "za Mladenovu dušu", kako ih je okarakterizirao autor, na simboličan način je koncentrirano ono što je i pjesnika i slikara nadahnjivalo: stvarnost i mit, duhovno i svjetovno crnogorskog podneblja u kojem su odrastali, Cetinje s impozantnom, mističnom siluetom Lovćena, sivilo uzbudljivog kamenog pejzaža koje potiče maštu - piše Popović naglašavam uči da je Mladen Lomparu kao vrstan poznavalac Mihailovog stvaralaštva nadahnuto pisao o slikarevim kompozicijama, tamnim madonama, o biblijski događajima o prizorima Kristovog stradanja.

Popović ocjenjuje da se u slikama Jovićević posvećenim prijatelju nalaze sve značajke Mihailove umjetnost, specifični likovni izraz čija se kompozicijska koherentnost II. figuralne gustoće u recentnim radovima potencira izrazitim strukturama površina s kolorističkim akcentima.

Ta naslikana uskomešana mnoštva svedena na pikturalne znakove, taj biblijski suvremeni svijet u pokretu, jest simbolički zbir  individual koja svaka na svoj način nosi vlastitu sudbinu kao odraz svijeta u kojem živi s onim temeljnim potanjem –tko smo, odakle smo i kamo idemo? – kaže Popović.

Popović kaže da Mihailova slika “Oltar” simbolički ukazuje na žrtvenik na kojem pjesnik polaže svoj stih, kao kvintensenciju književnog izraza, kao autentično otjelotvorenje  svog kreativnog bića.

Imaginarno korespondira sa stvarnim proizilazi iz stvarnog. Upravo me prizor stvarnosti s Mladenovog pogreba  podsjetio na  imaginarnost njegovih stihova i Mihailovih slika, kao potvrda ili znak nekog višeg reda onostranog  -  piše Popović podsjećajući da je na dan Mladenove sahrane, 15. kolovoza na starom cetinjskom groblju, kratkotrajno se naoblačilo i počela je padati  kiša.

Kiša je padala i večeri kada je omaž Mladenu Lomparu održan.

Mladen Lompar je prema riječima Dimitrija Popovića svojim životom i svojim pjesničkim djelom pokazao i dokazao kako se ustrajno nosi križ svoje sudbine, križ života i križ umjetnosti, križ koji mu je u slabosti davao snagu, u beznađu davao nadu, besmisao nadilazio smislom.

Zato je ovaj omaž uglednog slikara uglednom pjesniku prožet osjećajem nade i vjere što vodi do onih tajnih vrata onostranog  kako je prikazano na slici “Vrata raja”. Ono što spaja slikara i pjesnika u njihovim svjetovima jest tragika čovjekovog zemaljskog postojanja kojoj umjetnost nastoji dati smisao. Mladenova pjesma iz zbirke “Hronika rastrojstva “ počinje stihovima: ”Gospode, za mučeništvo hvala tvojoj milosti i bih ga dostojan….” – poručio je Dimitrije Popović otvarajući izložbu.

Večeras nas je spojilo jedno iskreno prijateljstvo, jedna godišnjica .Cetinje je uvijek imalo i ima velike ljude i velike umjetnike, koji ga čine onime što jeste i što će biti. Pjesniku Mladenu Lomparu koji se prije godinu dana preselio u vječnost slikar Mihailo Jovićević posvećuje dio svog umjetničkog bića preko ove neobične i nadahnute izložbe, a Matica crnogorska i TOPCT organizira ovu večer kao znak poštovanja prema svojim uglednim članovima  - kazao je naš proslavljeni karikaturista Luka Lagator.

On je u svom kratkom osvrtu pod nazivom “Imaginarni dodir duha” zapisao da je Mladena Lomapra i Mihaila Jovićevića spajalo dugotrajno prijateljstvo i kreativna uzajamnost.

Mladen Lompar je objavio desetak zbirki pjesama i brojne likovne kritike, a Mihailo Jovićević je stvorio nekoliko tisuća likovnih radova. Obojica su za svoj rad dobili visoka društvena priznanja i zaslužene nagrade. Ova dvojica stvaralaca vezana uz lukom duge od bajica do Crne Grede  i nastojanjem da putem umjetnosti dosegnu smisao postojanja, svojim djelima su ostavili dubok trag u suvremenoj crnogorskoj kulturi bi izgradili imena dostojna uvažavanja- kazao je Lagator.

Izložbu u prostorijama Matice crnogorske – ogranak Cetinje osim članova porodice Mladena Lompara  prisustvovao je i ministar kulture Aleksandar Bogdanović, poslanik u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković,  kao i veliki broj predstavnika kulturnog, javnog i političkog života Cetinja i Crne Gore.

J.Đ.