Regionalna konferencija „Pomirenje i suočavanje sa prošlošću na Zapadnom Balkanu“

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 27. lipnja 2021. - 9:49
Autor: 

U petak je u hotelu "Hilton" u Podgorici održana regionalna konferencija „Pomirenje i suočavanje sa prošlošću na Zapadnom Balkanu“, koja je organizirana u sklopu projekta "Odgovornost za prošlost" koju sprovodi članica Građanske alijanse, "Inicijativa mladih za ljudska prava". Na konferenciji je bilo riječi o koracima koji su neophodni kako bi se došlo do pomirenja na Zapadnom Balkanu. Bilo je nešto više riječi o neophodnosti procesuiranja ratnih zločinaca, o priznanju genocida i ratnih zločina, kao i o usvojenoj Rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Serž Bramerc je istakao, kako će tužioci u Crnoj Gori imati snažnu potporu u vidu razmjene podataka. Također, je istakao da je apsolutno neprihvatljivo negiranje zločina i glorificiranje ratnih zločinaca te da ukoliko isti ne budu procesuirani, ne može ni biti riječi o pomirenju na Zapadnom Balkanu. Pozdravio je i čestitao Skupštini Crne Gore usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici. Bramerc smatra da ova rezolucija nije uperena protiv bilo koje države, već da ona predstavlja akt koji se duguje žrtvama, a i potez koji počinitelji ratnih zločina zaslužuju.

Istakao, je da Crna Gora nije napravila puno pomaka u pogledu rješavanja zločina počinjenih na teritoriji Crne Gore, iako je 2019. godine sa Crnom Gorom potpisan Memorandum o razumijevanju, kojim joj je omogućen slobodan pristup potrebnim podacima. Također, ocijenio je da je presuda ratnom zločincu Ratku Mladiću jako važna, ali da postoji još dosta neriješenih slučajeva ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije, koje je neophodno riješiti i kojim se nacionalni sudovi moraju ozbiljno pozabaviti u budućem periodu.

Šefica Delegacije EU u Podgorici Oana Kristina Popa je da sve žrtve trebaju imati jednak pristup pravdi i da je neophodno da Crna Gora ostvaruje saradnju sa Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove. Također je pozdravila usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici od strane Skupštine Crne Gore.

Branka Bošnjak, potpredsjednica Skupštine Crne Gore, je istakla kako je u Crnoj Gori ostalo puno otvorenih pitanja, odnosno zločina koji nisu riješeni i kako je u tom pravcu neophodna efikasnija krivična pravda, točnije odgovornost onih koji su počinili ratne zločine. Bošnjak je istakla neophodnost obilježavanja spomenicima i memorijalnim centrima, onih mjesta na kojima su tokom 90-ih godina stradali nevini ljudi.

Također, Bošnjak smatra da institucije sistema trebaju da imaju mnogo aktivniju ulogu u suočavanju s prošlošću, jer je u prethodnom periodu, kada su u pitanju takve teme prednjačio NVO sektor. 

 Programski direktor Građanske alijanse Milan Radović je istakao da u Crnoj Gori, ne samo da se ne događa proces suočavanja s prošlošću, već proces zaboravljanja ratne prošlosti što je između ostalog i rezultiralo otvaranjem Informaciono - dokumentacionog centra. Po završetku uvodnog dijela, Radović je potpredsjednici Skupštine uručio ključeve Informaciono - dokumentacionog centra.

Predstavnik HNV-a na konferenciji bio je   član  HNV-a  Marko Ugrin.

Foto: skupstina.me