„Onaj ko ostane u biti barem malo dijete, on je obezbjedio sebi ulaznicu za raj“

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 02. travnja 2016. - 11:55
Autor: 

Povodom Međunarodnog dana dječje knjige, koji se u čast danskog pisca Hansa Christiana Andersena obilježava 2. travnja, jučer su NVO Dječji savez Tivta i Osnovna škola „Drago Milović" u ljetnikovcu Buća u Tivtu organizirali druženje pod nazivom „Dobro došli u svijet knjige".
U sinoćnjem bogatom programu posjetitelji su imali priliku čuti ulomke iz svjetski poznatih djela poezije i proze, proslavljenih spisatelja koji su jedan dio svog umjetničkog iskaza posvetili dječjoj duši, a čitali su ga učenici tivatske škole, koje je pripremala profesorica Marija Golub.
Nazočnima se obratila Blaga Žurić, književnica i prosvjetni nadzornik u Zavodu za školstvo, koja je iskazala ogromno zadovoljstvo što joj je pripala čast da bude dio ovog događaja: „Dječja književnost je svoje zlatno doba doživjela početkom 20. vijeka, međutim, u današnje vrijeme imamo mnogo manje ljubitelja književnosti za djecu i pisaca za djecu. Ne mogu a da ne spomenem našeg crnogorskog pisca Dragana Radulovića, kojem svi mi želimo da se primaknemo i koji je najviše ušao u problematiku dječjeg svijeta.
Možda malo više pisci za djecu zadrže onog dječjeg u sebi. Ja imam običaj da kažem da onaj ko zadrži i onaj ko ostane u biti barem malo dijete, on je obezbjedio sebi ulaznicu za raj, a Borhes je rekao da raj zamišlja kao jednu veliku biblioteku gdje ima puno knjiga".
Profesorica književnosti i pjesnikinja Ružica Lazarević, čije su pjesme također govorili učenici OŠ „Drago Milović", istakla je kako smatra da su djeca najvjerniji i najbolji prijatelji, te kako će „dok je živa pisati za njih".