„Oni koji su u muzejima bolje vide budućnost“

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 17. svibnja 2015. - 10:59
Autor: 

Sinoć je u ljetnikovcu Buća u Tivtu obilježena „Noć muzeja“, manifestacija koja uvijek nudi kvalitetan i bogat program svim ljubiteljima i poštivateljima kulture.

Medijator večeri bio je Neven Staničić, koji je iskazao ponos zbog toga što je Centar uspio realizirati sve planirane projekte, te da se nada da će biti još uspješniji i bolji: „Noć muzeja ustanovljena je 2005. godine; Tivat u okruženju ima najmanju tradiciju u muzejskoj djelatnosti, ali možda nam je upravo zbog toga stalo do ove večeri i vidim da to nailazi na dobar odjek među svima vama i trudimo se da iz godine u godinu bude sve bolja i bolja“.

Ovogodišnja manifestacija obuhvaćala je stalnu postavku skulpture „Jato“ vajara Rajka Sušića na platou ispred Galerije, izložbu crteža autora Josipa Korošeca, izložbu u kapelici sv. Mihovila pod nazivom „Sakralna baština Tivta, kao i izložbu „Praistorijska staništa iskonski kulturni pejzaž“, koja je postavljena u Kuli.

Izložba crteža povjesničara umjetnosti, likovnog pedagoga, konzervatora i restauratora Josipa Korošeca naslovljena „Dimenzija crte“ zasigurno je impresionirala svakog istinskog ljubitelja crteža i, uopćeno, umjetnosti.

Izložbu „Praistorijska staništa iskonski kulturni pejzaž“ postavili su mr. Predrag Lutovac,  arheolo;, mr. Magdalena Radunović, konzervator savjetnik; mr. Lidija Ljesar, konzervator savjetnik i Dušica Kovačević, konzervator savjetnik, kustos u tivatskoj Galeriji.

„Ovo je početak prezentacije arheoloških lokaliteta u Crnoj Gori i kroz večerašnju izložbu prezentovali smo kameno doba. Ali, ono što je mene ponjukalo da budem dio ove priče i dio ovog autorskog tima jeste da na nešto drugačiji način prezentujemo arheološke lokalitete, da to ne bude uvriježeni način, kako je bilo uobičajeno, već da ukažemo na arheološke lokalitete i praistorijska staništa, i odakle taj naziv kao iskonskog kulturnog pejzaža“, istakla je Lidija Ljesar, naglasivši da se ovom izložbom prezentira razvoj čovjeka od neandertalca do homo sapiensa, te da će se narednom godinom baviti nekim drugim značajnim razdobljem u povijesti Crne Gore.

Predsjednik Parlamenta Crne Gore Ranko Krivokapić, otvarajući manifestaciju, izjavio je da oni koji su više u muzejima mnogo bolje vide budućnost, te da su oni koji su u stanju da se sretnu s greškama koje se uče u prošlosti spremniji da se suoče s budućnošću.

„Boka je uvijek bila ona sredina koja je znala da mjeri vrijeme i zato se nikad u tom vremenu nije izgubila. Jedini način da se ne izgubite u vremenu je da znate koje vrijednosti čuvate u svakom vremenu, a te vrijednosti su nepromjenljive“, naglasio je Krivokapić..