"Oni koji vas gađaju kamenjem isti su kao i oni koji vas kamenuju neistinom"

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 21. studenog 2017. - 10:26

Nakon što su mediji u Republici Hrvatskoj posvetili pozornost na neutemeljene i zlonamjerne kvalifikacije na račun političkih predstavnika Hrvata u Crnoj Gori i to od strane jednog medijskog uposlenika, reakcija je stigla i od Dnevnih novina, crnogorskog dnevnog tiska.  U cijelosti vam prenosimo  intervju sa zastupnikom Adrijanom Vuksanovićem.

Nakon kamenovanja prostorija Hrvatske građanske inicijative u Tivtu, prije nekoliko sedmica, predstavnici Hrvatske građanske inicijative i dalje su pod pritiskom određenih medija. Naime, nedavno je burne reakcije u dijelu medija izazvao drugi mandat poslanika HGI Adrijana Vuksanovića za člana Savjeta Vlade Hrvatske, navodno zbog konflikta interesa i „sprovođenja hrvatske politike u Crnoj Gori“.

U razgovoru za Dnevne novine, Vuksanović pojašnjava da on ne sprovodi politiku druge zemlje u Crnoj Gori, već da je on predstavnik crnogorskih Hrvata u tom tijelu.

„Republika Hrvatska po Ustavu dužna je da vodi brigu o svim Hrvatima van njenih granica. Ona to zaista i radi. Ovo tijelo je jedan od jasnih pokazatelja da joj je stalo do Hrvata koji žive u drugim državama. Kako će im najbolje pomoći u očuvanju svojih identitetskih vrijednosti, to najbolje znaju sami pripadnici hrvatske nacionalne manjine, koji su prisutni širom svijeta i koji dolaze iz različitih društvenih ambijenata. Savjet Vlade Republike Hrvatske za odnose s Hrvatima van te države upravo okuplja predstavnike tih zajednica Hrvata iz čitavog svijeta. Ja sam predstavnik crnogorskih Hrvata u tom tijelu. Naša uloga je savjetodavna u cilju očuvanja kulture, jezika, običaja i svega onoga što čini hrvatski identitet u zemljama u kojima živimo”, kazao je Vuksanović.

Prema njegovim riječima, već duže vrijeme prisutna je medijska hajka na HGI i njene čelnike.

“Oni koji vas gađaju kamenjem isti su kao i oni koji vas kamenuju neistinom. Ovi drugi kreiraju pogodan ambijent za ove prve, a jedni i drugi odraz su slabosti. Već duže vrijeme traje medijska hajka nad Hrvatskom građanskom inicijativom i njenim čelnicima. Kao plod toga imamo i ponovno kamenovanje naših prostorija. Na jednom portalu koji izvještava o ovom nemilom događaju i danas stoje komentari koji dodatno motiviraju počinitelje ovog

nedjela. Za administratora spomenutog portala nije nikakav problem što nas anonimni komentatori klasificiraju najtežim uvredama i klevetama, čak izražavajući žaljenje što kamenovanje „nije bolje tehnički izvedeno“. Sve je to doprinijelo ambijentu u kojem su dozvoljena takva nepočinstva. Zahvalan sam Vašoj medijskoj kući, kao i brojnim drugima, što ne dajete doprinos u tome, već naprotiv“, kazao je Vuksanović.

Poslanik HGI ističe da je jasna tendencija nasilnog, ali i nespretnog, dovođenja u konflikt njegovog statusa. Prema njegovim riječima, konflikt interesa ne postoji. “Stručno mišljenje o tome je dao i prof. dr. Josip Kregar, predavač na Pravnom fakultetu u Zagrebu, inače stručnjak za sukob interesa, koji smatra da je moja pozicija u potpunosti zakonita. Za razliku od njega, koji je iznio mišljenje i svojim imenom i  prezimenom stao iza njega, autor članka u jednom mediju, koji me optužuje, ne može nijednim stručnim autoritetom potvrditi svoja stajališta”, kazao je poslanik HGI, poručujući da su “politički predstavnici Hrvata Crne Gore pokazali i pokazuju komplementarnost u očuvanju svog nacionalnog imena i lojalnosti državi u kojoj žive”.

Ne idu im mišljenja stručnjaka u korist, pa izmišljaju.

Nakon mnogih pisanja o Vuksanoviću i Hrvatima u Crnoj Gori, poslanika su kontaktirali i neki hrvatski mediji, zbog čega im je, kako navodi, zahvalan. “Njihova zainteresiranost je odraz njihove želje za kvalitetnim informiranjem javnosti, što podrazumijeva prikazivanje događaja skladno istini, a ne ličnim impresijama. Shodno tome, oni su konsultirali  stručnu javnost, koja se nedvosmisleno izjasnila u našu korist, za razliku od onih koji su započeli raspravu na ovu temu. Oni sebi nisu mogli priuštiti stav stručnjaka, jer im nije išao u korist, pa su se pozivali na lične impresije, ne navodeći ni ime ni prezime tih koji ih iznose”, kazao je Vuksanović.