Općina Herceg Novi odlučna da revitalizira Kuću Iva Andrića

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 03. listopada 2017. - 8:52
Autor: 

Proteklog vikenda održan je prvi radni sastanak predstavnika Općina Herceg Novi i ekspertske grupe koja će raditi na projektu revitalizacije Kuće Iva Andrića. Sastanku je ispred Općine Herceg Novi prisustvovao predsjednik Stevan Katić sa suradnicima, dok je tim eksperata bio u sastavu: književni povjesničar, kulturolog i leksikograf  dr. Vladimir Roganović, profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i upravnik Centra za muzeologiju i heritologiju pri istom fakultetu prof. dr. Dragan Bulatović i kulturolog Dimitrije Vujadinović.

Susret je inicirala lokalna uprava, vođena  namjerom  da se kuća Nobelovca na Toploj konačno stavi u funkciju.  S tim u vezi, sastanak je održan upravo u ovom objektu, a prethodio mu je obilazak Kuće i konstatiranje  trenutnog stanja.

Predstavnici Općine iskazali su odlučnost da se objekt revitalizira  na način da ima međunarodni kulturni, obrazovni i turistički značaj koji mu pripada. Istakli su spremnost da se odmah po sačinjavanju plana krene u proces realizacije, te da objekt bude otvoren do naredne turističke sezone.

Članovima ekspertskog tima iznijeti su osnovni pravci razmišljanja predstavnika gradske uprave o daljnjoj funkciji Andrićeve kuće. Kako je rečeno, objekt treba da bude priveden namjeni poštujući povijest, autentični ambijent i lik i djelo čuvenog pisca. Od strane ekspertskog tima predočene su osnovne ideje, razrađene ranije na seriji sastanaka članova grupe. Istakli su značaj planskog i stručnog vođenja procesa revitalizacije, kako bi se od ideje do realizacije došlo na najbolji način.

Također, članovi tima su informirali da su u proteklom periodu bili u kontaktu s najrelevantnijim institucijama koje se bave zaostavštinom Iva Andrića – Andrićevom zadužbinom i Muzejom grada Beograda pod čijom je nadležnosti Spomen dom Iva Andrića.  Predstavnici obje institucije izrazili su načelnu spremnost da se uključe u revitalizaciju kuće, u obimu koji ekspertski tim bude smatrao potrebnim. U narednom periodu slijedi izrada SWOT analize, izrada Obrasca projekta, Plana projekta i Poslovnog plana koji bi najbolje odgovarali potrebama lokalne sredine. Prema postignutom dogovoru, ekspertski tim će u narednom periodu sačiniti Projekat, nakon čega će biti upriličen novi sastanak radi dogovora o daljnjim aktivnostima.