Općina Kotor prva potpisala ugovor s manifestacijom “Crna Gora u ritmu Evrope”

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 27. rujna 2016. - 10:07
Autor: 

Danas je u Općini Kotor potpisan ugovor o donaciji između općine, koju zastupa njen predsjednik dr. Aleksandar Stjepčević, i manifestacije “Crna Gora u ritmu Evrope” koju zastupa njen direktor David Makević. Ovim ugovorom omogućeno je djeci s područja Općine Kotor da bez troškova sudjeluju na ovoj manifestaciji. Općina Kotor je prva od 23 koja je potpisala ovaj Ugovor.

“Uvijek me raduje kad možemo najosjetljivijim žiteljima našeg grada ponuditi novi vid zabave i edukacije.Ubijeđen sam da će najtalentovanija djeca sa područja opštine Kotor na najbolji moguću način predstaviti naš grad na takmičenju pod nazivom “Crna Gora u ritmu Evrope”. Isto tako, ubijeđen sam da ćemo svi uživati gledajući ovako produkcijski zahtjevan događaj, za koji bih rekao da predstavlja dječiju, crnogorsku evrovizijsku zabavu”, istakao je predsjednik Općine Kotor dr. Aleksandar Stjepčevićm, prilikom potpisivanja Ugovora.

“Crna Gora u ritmu Evrope” je diplomatska  dječija manifestacija u Crnoj Gori ovoga tipa  podržana od strane Ambasadora Evrope i Evropske Unije koji su: Švedska,Belgija, Kipar, Portugal, Finska, Norveška,Grčka, Italija, Hrvatska,Španija,Turska, Austrija, Holandija, Danska, Madjarska,  Slovenija i druge. Podrška se ogleda u njihovim posjetama gradovima i opštinama a koje organizuje “Crna Gora  u ritmu Evrope”, a iz kojih posjeta se ostvaruju  bratimljenja i poslovne aktivnosti među gradovima i općinama  Crne Gore i Europe.

Manifestacija “Crna Gora u ritmu Evrope” je osmišljena u skladu s Europskom poveljom o sudjelovanju mladih u životu na općinskom i regionalnom nivou, Bijelom knjigom EU o mladima. Cilj manifestacije je poticanje, razvijanje, prepoznavanje i očuvanje mladih talenata u Crnoj Gori, promocija interkulturalnosti, tolerancije, ravnopravnosti polova, poštovanje ljudskih prava, različitosti, suradnje i doživotnog učenja. “Raduje me što će kotorska djeca učestvovati u ovom projektu, jer će imati priliku da se upoznaju sa različitim kulturama, da čuju različite jezike, usavršavaju svoje umjetničke vještine, razvijaju timski duh, i da ruše sve barijere pred sobom”, dodao je predsjednik Stjepčević.

“Posebno zadovoljstvo mi predstavlja to što će djeca sa područja Opštine  Kotor imati priliku da javno izvode pjesmu na finskom jeziku, s obzirom na to da je to jezik nekarakterističan za naše podneblje, te će na ovaj način moći da se upoznaju ne samo sa jezikom, već i sa kulturom, tradicijom i običajima finskog naroda”, kazao je predsjednik Općine Kotor, dr . Aleksandar Stjepčević.