Općina Tivat domaćin sastanka predstavnika MMO – a i hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 30. travnja 2015. - 9:31
Autor: 

 Jučer je u Tivtu održan sastanak međuvladinog Mješovitog odbora  kod predsjednika Općine Ivana Novosela, a sastanku su nazočili: ministrica u Vladi Crne Gore Marija Vučinović,  veleposlanica Republike Hrvatske u Crnoj Gori Ivana Sutlić Perić , konzul  Republike Hrvatske u Crnoj Gori Hrvoje Vuković, predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Daria Krstičević, kao i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, Zvonimir Deković.

Sastanak međuvladinog Mješovitog odbora u Tivtu nastavak je 1. sjednice koja je prije dva dana  održana u Podgorici na osnovu temeljnog sporazuma Crne Gore i Hrvatske iz 2009. godine.

Predstojnica Krstičević  je izrazila zadovoljstvo dolaskom, te istaknula: „Imali smo vrlo ugodan i koristan susret s gradonačelnikom Tivta, koji nas je upoznao sa svim aktivnostima koje se ovdje provode; zapravo sa svim uspjesima njegovoga mandata i, općenito, uspjesima grada Tivta. Prethodni dan smo imali sjednicu međuvladinog mješovitog odbora koji se održava temeljem sporazuma koji je potpisala Republika Hrvatska i Crna Gora 2009. godine, 2011. je stupio na snagu, a ove godine smo održali prvu sjednicu. Smisao te sjednice jeste nadzor nad provedbom svih dokumenata koji se odnose na zaštitu manjine, kako crnogorske u Republici Hrvatskoj, tako i hrvatske u Crnoj Gori. Sjednica je prošla vrlo uspješno, mi smo svi zadovoljni, doista je pokazatelj jedne jako dobre suradnje Republike Hrvatske i Crnoj Gori. Evidentno je da je hrvatska manjina u Crnoj Gori jedan dosita prekrasan most između naše dvije države".

Predsjednik Općine Tivat je nakon sastanka izjavio: „Ja mogu sa zadovoljstvom da konstatujem da smo imali jedan više prijateljski susret sa predstavnicima Međuvladinog mješovitog odbora za manjinska pitanja, sa predstavnicima Ministarstva za ljudska i manjinska prava, sa predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća. Konstatovali smo, prije svega, položaj hrvatske nacionalne manjine sa osvrtom na Tivat, ali smo konstatovali da je taj položaj zadovoljavajući. Takođe, konstatovali smo da smo stvorili neke prostorne preduslove za rad Hrvatskog nacionalnog vijeća i rad Hrvatske nacionalne manjine u Tivtu, kroz funkcionisanje objekta Centra za kulturu u Donjoj Lastvi, gdje smo pomogli da se taj prostor osposobi i stavi u funkciju Hrvatske nacionalne manjine“.

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković izrazio je zadovoljstvo sastankom, koji je protekao u prijateljskom raspoloženju: „ Ja ću iskazat zadovoljstvo što su predstavnici oba Međuvladina mješovita odbora sa strane Hrvatske i Crne Gore danas, nakon večerašnjeg potpisivanja sporazuma u Crnoj Gori u Podgorici, gosti Hrvatskog nacionalnog vijeća i što smo svi zajedno danas gosti Općine Tivat gdje nas je primio gradonačelnik Ivan Novosel. Na sastanku je iskazano zadovoljstvo s dosadašnjim uspjehom, organiziranje hrvatske zajednice i potporom koju je Crna Gora, kao država, pružila hrvatskoj zajednici, a posebno smo se danas dotakli i Općine Tivat koja je unatrag desetak godina konstantno pomagala sve projekte hrvatske zajednice u okvirima svojih mogućnosti".

Ovaj susret predstavnika dviju država predstavlja još jedan dokaz dobrosusjedskih odnosa i obostrane pomoći u budućem radu.