Općina Tivat nastavlja s praksom pružanja podrške ženskom poduzetništvu

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 02. srpnja 2020. - 9:10
Autor: 

Općinska Komisija za raspodjelu sredstava za podršku ženskom poduzetništvu, donijela je Odluku o raspodjeli sredstava za podršku ženskom poduzetništvu za 2020. godinu. Na osnovu utvrđenih kriterija, vrednovanja  i ocjene biznis plana, Komisija je odlučila da sredstva dodjeli sljedećim podnosiocima zahtjeva:“Bakina kuhinja” d.o.o .Tivat za poboljšanje uslova rada u kuhinji; “Cake shop” d.o.o. Tivat za projekat inovacije i poduzetnici Ljiljani Todorović za biznis plan pod nazivom “Novi cvjetni korak mome gradu”.

Komisija je konstatirala da je na natječaj pristigao veliki broj prijava. Zbog ograničenosti budžetskih sredstava, odlučeno je da se najbolji projekti, odnosno biznis planovi, podrže sa što većim mogućim iznosom. Ukupno je raspodijeljeno 5.000€.

 “Za razliku od prethodne godine, gdje smo na čak 3 javna poziva za podršku ženskom preduzetništvu imali svega 3 prijave, ove godine je interesovanje preduzetnica značajno veće, tako da su raspoloživa sredstva iskorištena već u prvom pozivu” – izjavio je ovim povodom Petar Vujović, sekretar Sekretarijata za turizam i preduzetništvo, koji je ujedno i predsjednik Komisije za raspodjelu sredstava za podršku ženskom poduzetništvu.

 „Komisija je imala dosta težak zadatak da od 10 prijava, shodno definisanoj metodologiji bodovanja, izabere najbolje. Po mom mišljenju svi biznis planovi koji na bilo koji način utiču na ekonomski razvoj opštine, povećanje zaposlenosti, unapređenja kvaliteta proizvodnje ili pružene usluge, zaslužuju da budu podržani. Ono što je sigurno je to da je interesovanje dama koje svojim biznisom učestvuju u razvoju privrede našeg grada iz godine u godinu sve veće, tako da ćemo i dalje nastaviti sa aktivnom, a po mogućnosti i većom, podrškom razvoju ženskog preduzetništva“, zaključuje Vujović.

 Sekretarijat za turizam i poduzetništvo Općine Tivat drugu godinu za redom, planirajući budžetska sredstva u ovu svrhu, pruža podršku kvalitetnim biznis planovima žena poduzetnica.  Prvi Javni natječaj za raspodjelu sredstava za podršku ženskom poduzetništvu iz budžeta Općine Tivat za 2020.godinu objavljen je 5.5.,ove godine i bio je otvoren 30 dana. S privrednim društvima/poduzetnicama koje su ostvarile pravo na podršku bit će zaključen Ugovor kojim će se regulirati međusobna prava i obveze.