Općina Tivat podržala tiskanje monografije o tradiciji maškaranja u Tivtu

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 15. ožujka 2021. - 12:26
Autor: 

Predsjednik Općine Željko Komnenović upriličio je prijem za Lazara Božovića, direktora nevladinog udruženja “Maškarada” iz Tivta, povodom monografjje  “Tradicija maškaranja u Tivtu”, koju je nedavno izdalo ovo udruženje.

“Ovo je prvo štampano izdanje koje se bavi tradicijom maškaranja u Tivtu, a koliko mi je poznato prvo izdanje sa osvrtom na ovu tematiku i u Boki”, kazao je Lazar Božović, zahvaljujući Općini Tivat na financijskoj podršci ovom projektu. Božović je zahvalio i svima onima koji su na različite načine pomogli izdavanje monografije.

Općina  Tivat prošle je godine raspisala natječaj  za izdavačku djelatnost iz oblasti kulture, a izrada ove monografije jedan je od odobrenih projekata. “Koronavirus je zaustavio kulturna dešavanja i kulturni život uopšte, ali Opština Tivat nastaviće da pruža podršku projektima od značaja za očuvanje kulturnog nasljeđa ovog kraja”, naglasio je predsjednik Općine.

NVU “Maškarada” osnovana je prije pet godina s ciljem očuvanja, afirmacije i promocije karnevalske tradicije u Tivtu, Crnoj Gori i inozemstvu, kao  i obogaćivanja kulturno-turističke ponude. NVU Maškarada Tivat je inicijator i organizator Međunarodnog karnevala u Tivtu. Iz ovog udruženja potvrđuju da je aktualna epidemiološka situacija onemogućila organiziranje karnevala i ove godine.

Prijemu su prisustvovali i potpredsjednik Općine  Tivat Goran Božović kao i općinska sekretarka za društvene djelatnosti Borka Mršulja.

 Fotografija: Općina  Tivat