Oproštajna misa zahvalnica mons. Ivana Štironje

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 05. ožujka 2023. - 9:22
Autor: 

Sinoć je u kotorskoj katedrali sv. Tripuna, biskup Ivan Štironja, novoimenovani biskup Poreča i Pule, slavio oproštajnu svetu misu zahvalnicu u zajedništvu s apostolskim nuncijem mons. Francisom Assisijem Chullicattom, nadbiskupom barskim mons. Rrokom Gjonlleshajem, uz pri svećenicima Kotorske biskupije, uz sudjelovanje časnih sestara, vjernika i svih onih koji su se željeli oprostiti s biskupom.

Mons. Franciso Assisi Chullicatto je podsjetio na značaj oprosta svima koji nam ne žele dobro, na plamen vječne ljubavi i oprosta, koji je jači od mržnje i prijezira. Kao što je Isus pokazao milosrđe i solidarnost prema onima, koji su mu nanijeli zlo. Uzvišeni primjer bezuvjetne ljubavi Boga, koji se ne umori da oprosta unatoč lošim stranama. Govori o osnovama kršćanskog svjetonazora te da mržnja i prijezir ne mogu naći mjesto pored ljubavi i oprosta.

„Želimo zahvaliti biskupu i uputiti iskrene želje za buduću pastoralnu misiju uz žaljenje što ga gubimo i hvala mu za dobro koje je učinio za svakog od nas “ - rekao je mons. Franciso Assisi Chullicatto.

Biskup Štironja je izrazio zahvalnost svima na dolasku: „ Želio sam zahvaliti svima vama dragi vjernici Kotorske biskupije na čelu sa svećenicima u zajedništvu sa sestrama redovnicama. Hvala vam na molitvama i suradnji za spasenje naših duša, za spasenje duša naših vjernika, za dobro crkve i svih vjernika Crne Gore. Katolička crkva u ovoj zemlji itekako ima važnu ulogu u svim segmentima društva, kako u prošlosti, tako i danas. Zato budite ponosni, hrabri, te poput Sv. Tripuna , našeg nebeskog zaštitnika i čudotvorca - ne bojte se i nemojte se sramiti svjedočiti svoj kršćanski i nacionalni identitet o kojemu svjedoče i brojne naše crkve, građevine i cijeli gradovi“.

Osvrnuo se na Barsku nadbiskupiju i na sklad s Kotorskom biskupijom te zahvalio na razumijevanju i suradnji.

„Čuvajmo zajedništvo, živimo u miru i ljubavi, ljubimo Boga svim srcem, snagom i umom, a bližnje kao sebe same. Idem, ali ostajem u mislima i molitvama s vama“ – kazao je na kraju biskup Štironja.
Nadbiskup barski mons. Rrok Gjonlleshaj je zahvalio na bratskoj suradnji i za doprinos koji je biskup Štironja dao za vrijeme svog boravka ovdje te zamolio da svi molimo za izbor novog pastira.