Osniva se Crnogorska paneuropska unija

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 16. svibnja 2016. - 11:19
Autor: 

Osnivačka Skupština Crnogorske paneuropske unije bit će održana u hotelu „Podgorica“ 17. svibnja, s početkom u 19 sati.

Paneuropska unija danas ima svoje organizacije u: Albaniji, Andori, Austriji, Belgiji, BiH, Bugarskoj, Češkoj, Engleskoj, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Hrvatskoj, Italiji, Kosovu, Letoniji, Luksemburgu, Mađarskoj, Makedoniji, Njemačkoj, Rumunjskoj, San Marinu, Slovačkoj, Španjolskoj, Srbiji, Švedskoj, Švicarskoj.

Kao članovi, sutra će Skupštini nazočiti i Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, kao i Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske krovne zajednice „Dux Croatorum“, koji su javnosti već poznati kao organizatori brojnih kulturnih događaja hrvatske nacionalne zajednice u Crnoj Gori, te je ovo dokaz prepoznatljivosti njihova zalaganja na polju kulture.  

Ciljevi crnogorskog ogranka Paneuropske unije su rad na kulturnoj, duhovnoj, privrednoj, pravnoj, političkoj obnovi i prezentiranju i unaprjeđenju Crne Gore, kao i razvijanje suradnje sa zemljama EU i ostalim državama. Također će se raditi na znanstvenom, tehnološkom i privrednom razvoju Crne Gore u skladu s europskim standardima i dostignućima. Mir, razvoj i prosperitet Crne Gore u svakoj oblasti su također bitni elementi za očuvanje međunacionalnog sklada. Suradnja s crnogorskim državljanima diljem Europe doprinijet će znatnijem uključivanju Crne Gore, zalaganju za promoviranje izdavačke djelatnost, koncerata, konferencija, kulturnog, istraživačkog i humanitarnog rada, kao i sličnih projekata koji predstavljaju put kojim će Crnogorska paneuropska unija, kao najstariji međunarodni pokret za povezivanje svih europskih država, u okviru kojeg je nastala izvorna ideja ujedinjene Europe još davne 1922., ići boljitku kulturne i duhovne obnove u Crnoj Gori.