Osnovana Crnogorska paneuropska unija

Time to read
2 minutes
Read so far

Srijeda, 18. svibnja 2016. - 11:10
Autor: 

Osnivačka skupština Crnogorske paneuropske unije održana je jučer u hotelu  „Podgorica“, koja je izazvala veliku zainteresiranost.

Nazočnima se ispred Inicijativnog odbora obratio mr. Vladan Lalović, pokretač inicijative osnivanja Crnogorske paneuropske unije, koji je izrazio zadovoljstvo osnivanjem ovog ogranka u Crnoj Gori: „ Za nepunih pola godine prešli smo puni put od ideje do pokreta, kada sam na njegovom početku razgovarao sa prof. Topićem, članom predsjedništva MPEU o mogućnostima formiranja crnogorskog ogranka. Razgovori koji su uslijedili sa pojedinim uglednim ličnostima dali su mi za pravo da trebamo krenuti u realizaciju ideje i formirati organizacioni oblik kroz koji bismo u Crnoj Gori promovisali panevropske vrijednosti: jedinstva, slobode i solidarnosti - koje predstavljaju moto Panevropske unije. To su vrijednosti koje su duboko ukorijenjene u našem narodu, koji je ispisujući svoju hiljadugodišnju sagu borbe za slobodu i dostojanstvo čovjeka doprinio univerzalnoj baštini ljudskog duha iz rana svog bitisanja. Često se govori o humanizmu, koji treba da se iznova probudi u ovom vremenu. To je dostojno hvale, ali takav zahtjev ne kazuje mnogo. Ne može da bude govora o dubokoj ljudskosti, ako ne zakoračimo na put čovječanstva na kojem ćemo sresti čovjeka što često stenje pod bremenom ćudljive sudbine – jer je ovakav svijet na nesreću stvaran, što bi rekao veliki Borhes“.

Mr. Lalović je istakao da je ideja Paneuropske unije čvrsto utemeljena na bitnim načelima europskog jedinstva, supsidijarnosti i bogatog nasljeđa grčke filozofije, rimskog prava i europskog humanizma i kulture.

„Dva osnovna prioriteta Panevropskog pokreta danas su stabilizacija Evropske unije i njeno dalje proširenje na ostatak kontinenta. Crnoj Gori je neupitno mjesto u ujedinjenoj Evropi sutrašnjice.  Zapravo, mi ne idemo tamo jer smo oduvijek bili njen dio, samo što smo to kroz neblagonaklonu prošlost znali zaboraviti, kao što je i ona često zaboravljala na nas. Poslužiću se jednim fragmentom vjerovatno najbriljantnijeg književnog pera i velikana svjetske misli Fjodora Dostojevskog koji ovako poručuje svojim sunarodnicima: mi ipak nikako ne treba da se odreknemo Evrope. Evropa je naša druga otadžbina – ja prvi strasno to ispovijedam, i uvijek sam ispovijedao. I čim Evropljani opaze da smo počeli da poštujemo svoj narod i kulturu, odmah će i oni početi da poštuju nas. I zaista, što se jače i samostalnije razvijemo u svom nacionalnom duhu, to ćemo jače i bliže shvatiti evropsku dušu; a zbliživši se s njom, postali bismo joj razumljivi kao sami sebi. Činjenica da je u Crnoj Gori postignut najveći konsenzus po pitanju evropskih integracija predstavlja nam dodatni podstrek  da snažno podržimo naš strateški cilj: Crnu Goru u Evropi i Evropu u Crnoj Gori“, naglasio je mr. Lalović u svom obraćanju.   

Brojnim posjetiteljima se također obratila direktorica Direkcije za pristupanje EU u Generalnom direktoratu za europske poslove Tamara Srzentić, koja je govorila u ime Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore, izrazivši zadovoljstvo svjesnošću crnogorskih građana, te je podsjetila koliko je ova inicijativa značajna za bolju budućnost Crne Gore.

Sekretarka za kulturu i sport, gospođa Nela Savković Vukčević istakla je mogućnost da ovim putem postanemo ravnopravni i da u prožimanju s drugim kulturama predstavimo našu autentičnost i sve ono čime se Crna Gora može ponositi.

Predstavnik Međunarodne organizacije za filozofiju, humanizam i kulturu „Nova Akropola“, Patrik Milošević je kazao: „Jedinstvo različitosti, sklad suprotnosti kroz slogu, aktivna tolerancija, solidarnost – to treba da bude ono što vodi svakog čovjeka, a Panevropska to stavlja u prvi plan“.

Također su pročitana pozdravna pisma prof. dr. Pava Barišića, generalnog tajnika međunarodne Paneuropske unije; prof. dr. Franja Topića, izvjestitelja za Osnivačku skupštinu u Crnoj Gori, člana Međunarodnog predsjedništva PEU i počasnog predsjednika Paneuropske unije  BiH, kao i gospodina Dimitrija Popovića, crnogorskog i hrvatskog akademskog slikara i književnika iz Zagreba, potpisnika osnivačkog akta.

U radnom dijelu Skupštine izabrano je rukovodstvo CPU-a:

- Za predsjednika Crnogorske paneuropske unije izabrana je prof. dr. Gordana Đurović

- Za generalnog sekretara mr. Vladan Lalović

- Za predsjednika Nadzornog odbora prof. Adrijan Vuksanović

- Za predsjednika Suda časti odvjetnica Jovanka Pasković

- Za potpredsjednike: prof. Đorđe Raičević, Dragan Jočić dipl. ing. i mr. Rajko Uskoković

 

Prim. dr. sc. Svjetlana Zeković je izabrana za člana Predsjedništva Crnogorske paneuropske unije.

Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore izabran je za člana Suda časti.

 

Među brojnim posjetiteljima iz političkog i javnog života nazočila je i ministrica u Vladi Crne Gore gospođa Marija Vučinović.

Na kraju, nazočnima se obratila predsjednica Crnogorske paneuropske unije, prof. dr. Gordana Đurović, te čestitala svima na izabranim funkcijama, zahvalivši na povjerenju koje joj je ukazano.