Otvara se prva poduzetnička učionica u OŠ „Drago Milović“

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 13. studenog 2018. - 8:29
Autor: 

U organizaciji Sekretarijata za ekonomski razvoj i poduzetništvo Tivat, prva poduzetnička učionica u Crnoj Gori bit će otvorena danas  u OŠ „Drago Milović“ u Tivtu. Otvaranju će prisustvovati predsjednik  Općine Tivat dr.  Siniša Kusovac, Sekretar Sekretarijata za ekonomski razvoj i poduzetništvo Petar Vujović, ravnateljica  škole Ružica Lazarević, članovi školskog odbora, i direktor i osnivač konsalting kompanije “Fidelity Consulting” iz Podgorice, gospodin Miloš Vuković.

Poduzetnička kancelarija (učionica) je opremljena zahvaljujući donatorskim sredstvima (ukupno 1750 eura) Sekretarijata za ekonomski razvoj i poduzetništvo i kompanije Fidelity Consulting. Ideja o osnivanju ovakve učionice nastala je prilikom posjete OŠ „Drago Milović“ Internacionalnom sajmu mladih poduzetnika u Berlinu, prošle godine u veljači.  Učenici i nastavnici su bili oduševljeni profesionalizmom i timskim angažiranjem - sudjeluju učenici različitog uzrasta, nastavnici, roditelji, lokalna zajednica.

„Poželjeli smo da u našoj školi imamo posebnu prostoriju za rad, koja bi bila opremljena svim sredstvima potrebnim za jedno malo preduzeće kakvo smo mi oformili. Preduzeće se zove "Jež" i ove godine broji oko 30 članova. Ideju smo prezentovali Sekretarijatu za preduzetnistvo na čijem čelu je Petar Vujović,  koji je bez razmišljanja podržao naše napore i finansijski pomogao opremanje kancelarije”, rekla je ravnateljica  Ružice Lazarević.

„Jež“ je opremljen alatima za obradu metala, drveta, policama, stolovima, šporetom, mašinom za šivenje i slično. U opremanju je  sudjelovala i uprava OŠ "Drago Milović", kao i domari i nastavnica likovnog obrazovanja,  a dovod i odvod vode sponzoriralo je tivatsko JP "Vodovod" Tivat.

Ovako opremljeni prostor pružit će mogućnost nastavnicima i djeci od I. do IX. razreda da u njemu borave i realiziraju  kreativne ideje. To je naročito značajno za djecu koja od ideje, njene realizacije, prodaje na školskim i općinskim  bazarima, zatim dogovora oko utroška novca, prolaze kroz sve faze poduzetništva.

U planu je da se uz pomoć Savjeta roditelja formiraju cijene za proizvode s bazara i nastavi njihova prodaja u poduzetničkoj učionici, uz knjige koje bi djeca vodila i račune koje bi izdavala, sve u interesu boljeg razumijevanja poduzetničkog učenja.

Foto: Radio Tivat