Otvoren 21. Dubrovački karnevo u virtualnom izdanju

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 13. veljače 2021. - 8:14
Autor: 

Dubrovački karnevo u 21. izdanju otvoren je u petak pred dubrovačkom palačom Sponza virtualno, budući da su, zbog propisanih epidemioloških mjera, maškare pozvane da se vesele uz četverodnevni online program za sve generacije.

Zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić karnevo je otvorila istaknuvši kako je tradicija maškaravanja u Dubrovniku duga stoljećima.
Ključi od Grada su pritom predani novoj generaciji maškara. Prošlogodišnji ceremonijeri Jelica Kmetović Hercigonja i Dado Ive predali su ih Leoni Mijić i Brunu Dekoviću, dubrovačkoj djeci koji su postali čuvari tradicije maškara u ovoj godini.

Potom je u susjednoj Luži otvorena izložba originalnih karnevalskih kostima „Prinčipesin đir kroz godišta od veljuna“, a u čast prošlogodišnjeg 20. rođendana Dubrovačkog karnevala prikazan je i novi film „Dvadeset godišta Dubrovačkog karnevala“ autora Zvonimira Bašice.
U dijelu programa pred Sponzom su postavljeni karnevalski paravani Udruge DART, a gledateljima je u online prijenosu prikazana i izložba karnevalskih maski i kostima Galerije Artur, Udruge DART i Obrta Dubrovnik Tours and Art u organizaciji Dubrovačke baštine i Lazareti kreativne četvrti.
U večernjim satima održat će se projekcija filma Dubrovačkih muzeja „Dubrovački veljun, đir kroz godišta“, a program se nastavlja u subotu „Maškaranim vrtićkim danom“ ujutro, „Zoom Zoom faćendom od malih maškara“ Plesnog studija Lazareti popodne, te navečer Maškaranim koncertom Dubrovačkog simfonijskog orkestra u Studentskom centru u Dubrovniku.

U ponedjeljak, trećeg dana Karnevala, slijedi „Maškarani školski dan“ uz projekciju kratkog filma s fotografijama i kratkim nastupima osnovnoškolskih maškaranih skupina. Potom slijedi virtualna izložba dječjih radova u Dubrovačkim knjižnicama, a navečer u Dubrovačkim muzejima projekcija filma „Župski karnevo, festa od škeraca“.
U utorak, na Ulitime od Karnevala, u Dubrovačkim knjižnicama održat će se projekcija o karnevalskim listovima „Tri minute iz Znanstvene“, a potom slijedi kratki film „Maškarani kompeticijun u spravljanju šporkijeh makarula“. U podne će u Luži biti proglašeni najuspješniji maškarani vrtići i škole, a popodne će u Kinematografima biti prikazan film „Storije o neponovljivima - maškarate i veljuni“. Program zatvara projekcija filma „Cavtajske maškarate i Dominali“ u Dubrovački muzejima.
Svi događaju ostvaruju se uz prijenos na službenoj facebook stranici Grada Dubrovnika, YouTube kanalu Grada te gradskoj stranici www.dubrovnik.hr.
Organizatori Dubrovačkog karnevala su Grad Dubrovnik i Turistička zajednica Grada Dubrovnika, a program je ostvaren u suradnji s Dubrovačkim muzejima, Dubrovačkim knjižnicama, Dubrovačkom baštinom, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom i Kinematografima Dubrovnik.

(Hina)