Otvorena multimedijalna izložba „ZemljoStres"

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Subota, 16. studenog 2019. - 8:23
Autor: 

U okviru programa obilježavanja Dana Općine Kotor jučer je  u Galeriji JU Kulturni centar „Nikola Đurković" Kotor otvorena multimedijalna izložba pod nazivom „ZemljoStres". Izložba je namijenjena mladima. Cilj izložbe je sjećanje na katastrofalni potres  iz 1979. godine, odnosno obilježavanje četrdeset godina od upisivanja Kotora na listu Unesca.

Fotografijama sugrađanina Andrije Saulačića, nastalim neposredno nakon potresa, fotografijama koje su ustupili OJU Muzeji Kotor/Galerija solidarnosti, a čiji je autor Željko Jović, ispovijestima preživjelih zabilježenim u Radio drami u produkciji Radio Beograda „Mislio sam da se ruše brda,“ na osnovu koje je režiser Petar Pejaković 2009. godine režirao predstavu „Muzej zemljotresa“, kao i projekcijom dokumentarnog filma Aleksandre Saše Dendera, odaje se priznanje gradu Kotoru, koji se snagom ljudske ljubavi izdigao iznad posljedica prirodne katastrofe.

„Ovom izložbom, danas, sa ovog mjesta, 40 godina kasnije, negira se najčešće izgovarana rečenica tog 15. aprila 1979. godine: „Stari grad Kotor više ne postoji,“ navele su Milica Kašćelan i Đorđa Čolo, učenice Gimnazije Kotor, koje su u otvorile izložbu.

Izložbu "ZemljoStres" možete pogledati do 22. 11.2019.