Ove mjere važe od 4. 5.

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 30. travnja 2020. - 17:22
Autor: 

Od ponedjeljka 4. 5., počinju da rade prodavnice, zanatske radnje, servisi, frizerski i kozmetički saloni, fitnes centri, knjižare, stomatološke ordinacije, auto-škole, rent-a-car usluge, muzeji i galerije, kladionice pa je u skladu sa tim Nacionalno koordinaciono tijelo donijelo mjere u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, koje će se od tog dana primjenjivati. Takođe, od 4. maja je obavezno nošenje maski u svim zatvorenim prostorima.

Mjere su:

1. Poslodavac je obavezan da za zaposlene obezbijedi korišćenje zaštitne maske i sredstva za dezinfekciju.

2. Poslodavac je odgovoran da obezbijedi dosljedno poštovanje mjera od strane potrošača, korisnika usluga i posjetilaca.

3. TRGOVINE I ZELENE PIJACE: jedan potrošač na 10 m² i minimum dva metra distance u objektu i ispred, kontrola broja na ulazu/izlazu, nošenje maski, odvajanje na kasama pleksiglasom.

4. ZANATLIJE, SERVISI i sl: jedan korisnik na 10 m² i minimum 2m distance, dezinfekcija ruku na ulazu/izlazu, nošenje maski.

5. FRIZERI I KOZMETIČARI: jedan korisnik na 10 m², izuzetno dva, uz minimum 2m distance ili pregrada između radnih stolica, dezinfekcija ruku na ulazu/izlazu, nošenje maski, a u slučaju tretmana lica zaposleni nosi vizir ili naočari.

6. FITNESS CENTRI I TERETANE:jedno lice na 10 m², izuzetno dva, minimum 2m distance, dezinfekcija ruku na ulazu/izlazu i svake površine sprave nakon vježbanja.

7. KLADIONICE I KOCKARNICE: 1 lice na 10 m² i min 2m distance, dezinfekcija na ul/izl i aparata nakon igre, svako koristi svoju olovku.

8. ŠALTER SALE (DRŽ. ORGANI, BANKE i sl.): 1 lice na 10 m² i min 2m distance, providni paravan između zaposlenog i korisnika, nošenje maski, dezinf. ruku na ul/izl.

9. BIBLIOTEKE, MUZEJI i sl: 1 lice na 10 m² i min 2m distance, nošenje maski, dezinfekcija ruku na ul/izl.

10. STOMATOLOŠKE ORD: obavezno zakazivanje, jedan pacijent na 10 m² i min 2m distance izm. pacijenata, dezinf. ruku na ul/izl.

11. AUTOBUSI: zaštitne maske, samo sjedenje. (Autobuski saobraćaj je moguć unutar opština u kojima nema infekcije kofonavirusom).

12. TAXI: max 2 osobe na zadnjim sjedištima, dezinfekcija kvaka i sl. između dvije vožnje.

13. RENT-A-CAR: U objektima 1 lice na 10 m², dezinf. ruku na ul/izl, dezinf. unutrašnjosti vozila prije i nakon korišćenja.

14. AUTO ŠKOLE: 1 lice na 4 m² u prostorijama, dezinf. unutrašnjosti vozila prije i nakon korišćenja.

15. VLASNICI KUĆA ILI POLJOPR. GAZDINSTAVA u drugom opštinama mogu da putuju uz popunjenu potvrdu preuzetu sa sajta Institut za javno zdravlje Crne Gore.

16. RIBOLOVCI ILI VLASNICI PLOVILA mogu da putuju u mjesto ribolova/plovidbe. Moraju nositi ribolovnu/plovidbenu dozvolu.

Zaposleni u javnom sekturu na poslu nose maske.

Članovi porodičnog domaćinstva mogu zajedno da budu na javnim površinama uz min 2m distance prema ostalim licima.

Izvor: CDM