Pank strip vikend - Anarchy in HN

Time to read
4 minutes
Read so far

Utorak, 04. travnja 2017. - 9:27
Autor: 

Od petka 7. travnja do nedjelje 9. travnja na više lokacija u Herceg Novom, Hercegnovski strip festival (HSF) organizira "Pank strip vikend - Anarchy in HN"

Festival će početi koncertom najpoznatije pank grupe s ovih prostora - zagrebačkog Psihomodo popa.

,,U Herceg Novom nismo svirali nikada i baš mi je drago da ćemo gostovati kod vas, a publika može očekivati odličan rock and roll koncert koji će biti neki presjek naše karijere“, kazao je frontmen grupe Psihomodo pop, Davor Gobac.

Iako je prvobitno bilo najavljeno da će se koncert poznatih zagrebačkih pankera održati na Peoples beach baru na Toploj, organizatori su zbog velike zainteresovanosti promjenili lokaciju. Tako da će koncert i zvanično otvorenje Pank strip vikenda biti u petak 7. travnjaispred ili u Domu kulture Đenović.

,,To je jedini dovoljno veliki prostor koji u slučaju kiše može da primi sve zainteresovane za ovakvu vrstu koncerta i muzički spektakl koji pripremamo“, objasnili su iz HSF-a.

Ulaz na koncert, kao i na sve programe u okviru strip vikenda, bit će slobodan, a poznati zagrebački bend nastupa poslije službenog otvorenja zakazanog za 21 sat i svirke predgrupa Hunting Souls, Podosti i Fast woman and slow horses kojima će se pridružiti i talijanski strip autor i glazbenik Walter Trono.

Trono koji je crtač Dragonera, Dylan Doga i autor stripa Testa e Croce, je uz jednog od najpoznatijih britanskih strip crtača Rufusa Daygloa, gost Pank strip vikenda. Povod organiziranja strip vikenda sa ovom tematikom su značajni jubileji koji se obilježavaju u ovoj godini, a povezani su sa 40 godina od nastanka punk-rocka. U kontekstu obilježavanja četiri decenije punk-rocka je i serijal stripova „Last Gang in Town“, koji je Rufus Dayglo nedavno završio za američki VERTIGO – imprint jedne od najvećih sjetskih kuća DC COMICS. Serijal je doživio veliki uspjeh, a bavi se punk-rock kulturom u Velikoj Britaniji sedamdesetih godina. A koliko su rock and roll i punk neodvojiv od stripa potvrđuje i Gobac, koji je veliki poklonik i poznavatelj punk-glazbe, ali mu nisu strani i drugi žanrovi i najpoznatiji je po svojim glazbenim djelima. Međutim velika ljubav također mu je slikanje. Imao je već desetak izložbi, koje su bile jako posjećene. Često izlaže po hrvatskim gradovima, a prvu veliku samostalnu izložbu imao je 1998. godine u zagrebačkoj galeriji Klovićevi dvori, kad je njegove crteže vidjelo tri tisuće ljudi. Originale ne prodaje, nego ih poklanja dobrim prijateljima. Prodaje samo grafike i to skupo, a crta isključivo iz gušta.

,,Meni su stripovi užasno bitni jer volim da crtam i odrastao sam na stripovima, prvo na slikovnicama, pa Tom i Džeri, pa Diznijevi junaci, preko Lunov Magnus stripa i Zlatne serije sve do nekakvih, recimo underground stripova, pa čak i umjetničkih. Mislim da je strip vrlo važna pojava u modernoj umjetnosti, tojest u modernom življenju, iako je u zadnje vrijeme malo pod navalom kompjutera i digitalije, ali mislim da će uvijek ostati prisutan ili se bar nadam tome. Ima kultnih stripova koji su vezani uz pank uz rokenrol, poput recimo Freak Brothers. To je legendarni strip, to je ono epohalno i uopšte strip je uvijek bio usko vezan uz rokenrol i užasno bitan izvor ideja i izvor nekakvog imidža i mnogi su omoti rokenrola i panka sadržavali stripove. Mislim da je to jedna neraskidiva veza i ja osobno stripove obožavam - long live strip“, kaže Gobac koji je svoju glazbenu karijeru počeo kao trinaestogodišnjak u bendu ,,Klinska pomora“ sastavljenom od drugara iz komšiluka na zagrebačkoj Kajzerici gdje je i odrastao.

,,Pa mislim da pank na ovim prostorima postoji zbilja od samih početaka. Evo mi smo bili kao Klinska pomora možda čak i prvi pank bend. U to vrijeme su i Prljavo kazalište bili pankeri. Dakle to je bila 1977. godina i taj pank je, koliko ja primjećujem postojao cijelo vrijeme. Nikada nije bio neki main stream na ovim prostorima ali znao je imati svojih blistavih trenutaka. Danas ja mislim da ima čak i dosta pank bendova, ali da se možda slabo u nekom širem smislu, zna za njih, što je po meni baš šteta“, konstatovao je Gobac iza koga je 13 albuma: Godina zmaja (1988.), Live in Amsterdam (1989., uživo), Sexy Magazin (1990.), Tko je ubio Mickey Mousea (1992.), Srebrne Svinje (1993.), Unpljugd (1995.), Sextasy (1997.), Das Beste aus der grosse Hit Parade (1999., uživo), Debakl (2000.), Tekućih 20 (2003., kompilacija na dva CD-a), Tekućih 20 (2004., kompilacija video spotova na DVD-u), Plastic Fantastic (2004.), The Ultimate Collection (2007., kompilacija na dva CD-a) i Jeee! Jeee! Jeee! (2009.).

,,Psihomodo pop trenutno priprema nove materijale, već smo snimili jedno 15ak demosa i sada ćemo polako početi snimati te pjesme u njihovom završnom obliku“, najavio je Gobac i pozvao još jednom na dobru rock’n’roll žurku u okviru Pank strip vikend u Herceg Novom.

Na Pank strip vikendu će u subotu 8. travnja Rufus Dayglo imati izložbu originala iz serijala ,,Last gang in town“, a održat će i predavanje na istu temu. Rufus koji je u 2014. godini već bio gost Hercegnovskog strip festivala, crtač je stripova kao što su Judge Dredd, Tenk Girl, Snaked… ali i autor za kojeg se vezuje rad na glazbenim spotovima jedne od najvećih svjetskih bendova – Gorillaz, te mnogi projekti iz svijeta animacije i igračaka.

U aprilu ove godine se navršava 40 godina od objavljivanja prvog albuma ,,The Clash“, istoimenog britanskog benda koji je, uz Sex pistols, sinonim i, praktično, utemeljivač punk-rocka u Velikoj Britaniji. Upravo je i najpoznatiji singl ,,Sex pistolsa“ – ,,God save the Queen“ nastao iste te 1977. godine, a godinu kasnije i singl ,,Last gang in town“, grupe The Clash, koja je i poslužila za naslov strip serijala Rufusa Daygloa.

Te dvije pjesme su potpuno promjenile način ophođenja u rock glazbi ali i označile stvarni početak uspješne ere punk-rocka. Uz to, ove godine se navršava i četiri decenije kako se Sid Vicious priključio Sex Pistolsima, što je povod da se u okviru Pank strip vikenda, a u suradnji s kulturnim centrom KINO, javno emitira film ,,Sid and Nancy“.

Program:

petak 7. travnja- Dom kulture Đenovići:

17h: berza, live art, crtanje na majicama – Rufus Dayglo, Walter Trono, Nikola Ćurčin, gost iznenađenja

21h: svečano otvorenje koncert - Psihomodo pop - predgrupe: Fast women&slow horses with Walter Trono; Hunting souls; Podosti

subota 8. travnja - KINO - trg Nikole Đurkovica:

12h: Izložba - Rufus Dayglo live art; Velika strip prevara/Great comic swindle; berza - Pub Got - stepeništeste 28. oktobra

20h: Punk stairs Dayglo, Trono, Ćurčin & gost iznenađenja

nedjelja 9. travnja KINO:trg Nikole Đurkovica:

10h: Cjelodnevni punk filmovi;all day punk movies berza;live art

20h: Film: Sid&Nancy; uloge: Gary Oldman - Chloe Webb scenaristi: Alex Cox, Abbe Wool; režija: Alex Cox