„Participativno popisivanje nematerijalne kulturne baštine Tivta“

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 10. lipnja 2024. - 13:42
Autor: 

JU Muzej i galerija Tivat pokrenula je projekt „Participativno popisivanje nematerijalne kulturne baštine Tivta“, u okviru kojeg će biti uvršteno više od 30 elemenata.

Prethodno je u prostorijama muzeja održana obuka koju je vodio nekadašnji UNESCO trener za nematerijalno nasljeđe, etnolog-antropolog Saša Srećković. Nakon obuke, a u suradnji sa zajednicom, grupama i pojedincima pokrenuto je popisivanje elemenata koji su bili prepoznati tijekom praktičnog i terenskog rada.

Na današnjem radnom sastanku, koji su vodili direktorica JU Muzej i galerija Tivat Danijela Đukić i kustos etnografske zbirke Igor Lazarević sudjelovali su Ilija Janović, Mato Krstović, Filo Marković, Vatroslav Belan i Ilko Petković, predstavnici bućarskih klubova „Vrmac“, „Brđanin“, „Budućnost“, „Mladost“ i „Kalimanjac“.

"Na sastanku su definisani naziv i nosioci elementa, kao i podaci o istorijatu tradicionalne sportske manifestacije „Tivatska bućarska olimpijada“, organizacionom modelu upravljanja, održivosti i identitetu. Ove godine domaćin manifestacije je BK „Kalimanjac“, a otvaranje Olimpijade planirano je za 13.jul. Iz Ustanove pozivaju sve zainteresovane nosioce elemenata nematerijalne kulturne baštine da učestvuju u projektu, a koji prepoznaje kulturnu baštinu kao važan segment razvojnih planova i pruža pregled elemenata sa područja Tivta (jezik, govor, usmeno predanje, usmena književnosti ili drugi usmeni izraz; izvođačku umjetnost; običaj, obred i svečanost; znanje ili vještinu vezanu za prirodu i svemir; kultno i znamenito mjesto; tradicionalni zanat i vještinu). Svi zainteresovani mogu da se jave na telefon 067/930-899 ili putem mejla kustosetnografskezbirke@muzejigalerijativat.me" - priopćavaju iz Muzeja i galerije.