Pismo zahvale studenata zadarske Kroatistike s prof. dr. Vandom Babić

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 21. listopada 2019. - 11:55
Autor: 

Zahvaljujući Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan R Hrvatske, Hrvatskom nacionalnom vijeću Crne Gore i Odjelu za kroatistiku Sveučilišta u Zadru, organizirano je studijsko putovanje u kojem su studenti koji su kao izborni kolegij proučavali književnu i kulturnu baštinu Boke kotorske, njezin hrvatski kod i hrvatsko-crnogorske književne i kulturne odnose zajedno s prof. dr. sc. Vandom Babić boravili u Herceg Novom, Tivtu, Kotoru, Budvi i Cetinju. Na tom putu susreli su se s mnogi ljudima kojima su se željeli zahvaliti. Prenosimo dio njihove zahvale:

Prije svega zahvala organizatorima na čelu s g. Zvonkom Dekovićem, potom ravnatelju NBCG Bogiću Rakočeviću koji nas je dočekao na Cetinju, upoznao s knjižnim blagom, ali i omogući posjet muzeju kralja Nikole koji nas je dojmio kao i crnogorska prijestolnica, grad Cetinje. U tom okružju dočekao nas je NJ.E. Veselko Grubišić, veleposlanik R Hrvatske u Crnoj Gori koji nam je upriličio srdačnu dobrodošlicu uz zanimljivo predavanje o ulozi i važnosti diplomatskih predstavništva.

Kotor nosimo u srcu. On je dragulj Boke u kojemu nas je dočekao biskup u miru mons. Ilija Janjić i proveo nas uskim uličicama kroz najvažnije crkve, a u katedrali sv. Tripuna imali smo priliku i održati predavanje. Primio nas je toplo i srdačno i na tomu smo jako zahvalni!

Brod kapetana Rajka Čavora, plovidbu Zaljevom uz posjet otoku Gospe od Škrpjela posebno ćemo pamtiti. Ljepota koja nas je zatekla i mir koji nas je prati na Otoku teško je opisati, kao i veličanstven Bogorodičin hram na Prčanju i ljubaznost don Ive Ćorića gdje nam je bila druga postaja u plovidbi. Posebnu čast nam je iskazao Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak Sarajevo koji nas je došao pozdraviti u ime Središnjice, ali i mostarske Glavne podružnice čiji je dopredsjednik. HKD Napredak u cijelosti prati i podržava projekte koji imaju za cilj promidžbu autohtone hrvatske baštine Boke kao i kulturološku poveznicu između R Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Hvala svima. Boka je posebna. Boka je važna i mi smo sretni što smo imali priliku obići sve gradove i uvale te na taj način ponijeti sa sobom dah njezine ljepote. Boka je i Zaljev svetaca te smo na početku posjetili Herceg Novi i svetište sv. Leopolda Mandića, ali i crkvu sv. Marije od Rijeke gdje se nalazi tijelo bl. Ozane Kotorkinje. Ozareni, puni dojmova, radosni i zahvalni vratili smo se doma s mišlju kako se Boki treba vratiti.

Hvala svima, hvala radio Tivtu i radio Dux-u koji su nas medijski pratili i zabilježili naše dojmove o kojima je teško i govoriti, jer treba vremena da se toliko slika i toliko ljepote složi u jednu priču.

Sretni što smo vas upoznali u najljepšem Zaljevu, zahvalni za sva dobra srdačno vas pozdravljamo!

Studenti zadarske Kroatistike s prof. dr. Vandom Babić