Plenković - Imate našu snažnu političku potporu!

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 03. listopada 2019. - 9:04
Autor: 

Delegacija Hrvatske građanske inicijative boravila je u Zagrebu na poziv premijera Andreja Plenkovića. Ispred HGI - ja bili su Adrijan Vuksanović, predsjednik stranke i zastupnik u Skupštini Crne Gore, Ilija Janović, potpredsjednik HGI - ja i potpredsjednik Općine Tivat i Zvonimir Deković, potpredsjednik HGI - ja i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore. Oni su s premijerom Andrejom Plenkovićem razgovarali o brojnim temama koje se tiču Hrvata u Crnoj Gori, pri čemu su od prvog čovjeka Vlade Republike Hrvatske dobili snažnu potporu za dalje djelovanje i priznanje za dosadašnje uspjehe. Vuksanović je zahvalio Premijeru za kontinuiran interes državnog vrha Hrvatske za potrebe crnogorskih Hrvata, kao i za konkretnu pomoć. Izraženo je zadovoljstvo zbog dobrih odnosa dviju država, uz konstataciju da hrvatska nacionalna manjina daje dodatnu kvalitetu relaciji Zagreb - Podgorica. Razmotreno je pitanje Bokeljske mornarice i ostalog kulturnog blaga koje baštine Hrvati u Crnoj Gori, pri čemu je iskazan stav da su to vrijednosti koje bi trebalo da afirmiraju prijateljske odnose dviju zemalja. Govorilo se i o inicijativi koja ima za cilj da osigura crnogorskim studentima mogućnost studiranja na hrvatskim sveučilištima pod jednakim uvjetima kao i hrvatski studenti. Premijer Plenković je na koncu sublimirao: „Imate našu snažnu političku potporu!".

Delegacija HGI - ja je posjetila i Hrvatski sabor, gdje ih je primio predsjednik Gordan Jandroković. Čelnici HGI - ja su izrazili zadovoljstvo što će uskoro Republika Hrvatska predsjedavati Europskom unijom, pri čemu su pozdravili njen principijelan stav da se zasebno vrjednuju dostignuća zemalja aspiranata, kao i zadovoljstvo zbog značajne podrške koju hrvatske institucije pružaju Crnoj Gori u njenom integracijskom procesu. Predsjednik Sabora je također izrazio nedvojbenu potporu zalaganju HGI - ja u zastupanju interesa Hrvata u Crnoj Gori i iskazao čvrst stav državnog vrha Republike Hrvatske da će i dalje snažno pomagati crnogorskim Hrvatima u njihovom nastojanju očuvanja identiteta.

Visoka delegacija HGI - ja imala je prijam i u Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, gdje ih je dočekao Milan Bošnjak, savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu. Tom prigodom Deković je darovao deset primjeraka Kotorskog misala Središnjem uredu, dok je Bošnjak obećao da će institucija koju predstavlja i dalje sufinancirati projekte hrvatske zajednice u Crnoj Gori, koja svojim radom čuva i promovira nacionalni identitet.