Početak realizacije projekta IRENE – IPA CRO-BIH-MNE

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 02. lipnja 2017. - 10:42
Autor: 

Jučer je u Dubrovniku potpisan Ugovor o realizaciji projekta IRENE -Interregional Renewable & ENEergy effiiciency network -Program INTERREG IPA CRO-BIH-MNE, vrijedan 1.915.820 eura.

Projekt IRENE - Interregional Renewable & ENEergy efficiency network će trajati 30 mjeseci pod liderstvom Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRE NOVE .

Osim ZADRE NOVE kao vodećeg partnera, na projektu u ulozi partnera su Zadarska županija, Eko Centar DELFIN , Općina Tivat, Asocijacija za ekonomski razvoj iz Bosne i Hercegovine i Grad Mostar.

Tijekom prošle godine,  Agencija za razvoj Zadarske županije Zadar Nova je ponudila partnerstvo Eko Centru DELFIN.  NVO Eko Centar Delfin je obavila razgovore s nekoliko primorskih općina kako bi u projekt bila uključena i još neka lokalna uprava ili relevantna institucija iz Crne Gore. Općina Tivat je prihvatila suradnju, obzirom da je kroz Lokalni plan energetske efikasnosti planirano uspostavljanje efikasnih energetskih modela na više lokacija na teritoriji Općine Tivat.

 

Cilj projekta je doprinijeti zaštiti i očuvanju prirode poticanjem održivog korištenja prirodnih resursa u pograničnim područjima putem zajedničkog razvoja i umrežavanja lokalnih sistema  upravljanja energijom i poticanja energetske efikasnosti i korištenje sistema obnovljivih izvora energije u javnom sektoru.

Dodatnu prekograničnu vrijednost ovog projekta predstavlja razvoj zajedničke mrežne baze podataka projekata i omogućavanje razvoja novih inicijativa, kao i ulaganje u infrastrukturu u vidu 11 svjetlosnih sistema i 1 solarnog sistema na lokacijama u Zadru, Mostaru, Tivtu, Neumu, Smilčiću, Korlatu, Lisičiću, Bibinju, Vinjeracu, Gajinama, Galovcu, Privlaki, i Jablanici.