Početak realizacije projekta „Parlament Riba“ u Crnoj Gori

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 05. lipnja 2016. - 9:28
Autor: 

Projekt „Parlament Riba“ na svom putu kroz Balkan se zaustavlja u Crnoj Gori. U Tivtu u O.Š. „Drago Milović“ 6.  lipnja započinje realizacija internacionalnog  projekta s trodnevnom kazališnom radionicom na temu zaštite životne sredine, nastavlja se u Kotoru od 10. do 20. lipnja, s izložbom u zgradi Jugooceanije-DUKLEY ART, na temu promocije globalne opasnosti po  oceane od odpada i završava se premijerom kazališne predstave, koja je proizvedena tijekom projekta na KotorArt Festivalu 2. lipnja, a namijenjena je mladim i starijim posjetiteljima. U Crnoj Gori, projekt se realizira u suradnji s Kotor Artom, Eko Centrom DELFIN i O.Š „Drago Milović“ iz Tivta.

S internacionalnim ekološkim projektom kazališta „Parlament Riba“ EUCC - The Coastal Union Germany (EUCC-D) i  udruženje Kurtheater bitterfeld e.V. Dessau žele motivirati ljude u Europi da se angažiraju svako u svojim području građanskom akcijom protiv progresivnog zagađenja mora i oceana.  Osnovni cilj projekta je razvoj smiješnog, grotesnog, gorkog, ozbiljnog kazališnog komada za djecu ,ali i za odrasle  koji se koristi u novim oblicima akcije i nekonvencionalanim  pristupima učenja složenih pitanja zaštite okoliša.

U svakom projektnom regiji se organizira prije kazališne predstave trodnevna radionica na temu  životne sredine za učenike osnovnih škola. Cilj je u toj regiji uključiti djecu po tom pitanju i pružiti im kvalitetan sadržaj kao što su emocionalne osnove za njihovo sudjelovanje u igri, razvoju kazlišne predstave i javnoj  promociji. Na razigran način djeca će doći do likovnog , plesnog i glazbenog izražavanja s tijelom i glasom, razvijajući svijest o zagađenja voda kao i dublje razumjevanje i potrebu za akcijama koje će doprinijeti održivom korišćenju prirode. U Tivtu radionica će se održavati od 6. do 8. lipnja u O.Š. „Drago Milović“ . Za početak, organizirat će se akcija sakupljanja otpada na obali, koja je podržana od strane lokalne organizacije za zaštitu okoliša Eko Centar Delfin i Komunalnog preduzeća iz Tivta.

U okviru radionica nastaju priče, instalacije i mnogo toga. Ovi radovi će biti prezentirani prije same kazališne predstave zajedno s  EUCC-D putujućom izložbom „Čovjek × optad× more“ u Kotoru. Izložba će biti otvorena za posjetitelje od 10. do 20. lipnja u zgradi Jugooceanije- DUKLEY ART, tijekom cijelog dana.