Počinje šibenski festival Dalmatinska šansona 2015.

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 20. kolovoza 2015. - 11:56
Autor: 

Ovog vikenda u Šibeniku bit će održan po 18. put festival Dalmatinska šansona 2015.

Na zajedničkim valovima Radio Duxa i Skala radija realizirali smo treće glazbeno druženje u susret festivalu i predstavili sve izvođače, uz informacije koje su najavile novo festivalsko izdanje.

Festival bit će održan 21. i 22. kolovoza, kroje dvije večeri.

21. kolovoza Večer internacionalne glazbe i 22. kolovoza Večer dalmatinske šansone.

Spisak izvođača koji će se predstavit na ovogodišnjem festivalu:

NENO BELAN & MAJA POSAVEC

ĐANI STIPANIČEV

KLAPA ŠUFIT

DEAN DVORNIK

GORAN KARAN

SARA ŠKUGOR

KLAPA ISKON

IZABELA MARTINOVIĆ

ĐANI MARŠAN

KLAPA PASIKA

PETAR DRAGOJEVIĆ

KLAPA KAŠE

KLAPA CAMBI (KAŠTEL KAMBELOVAC)

GIULIANO & MINEA

IVAN ŽUPANOVIĆ & CALYPSO

KLAPA NIKO

MARKO ŠKUGOR

ANA OPAČAK

THE LJUBIČANSTVEN

NIKOLINA TOMLJANOVIĆ

DALIBOR PROCHAZKA

NAS QUATROS

KATJA BUDIMČIĆ & ANTONIO KRIŠTOFIĆ

HRVOJE HODAK, ELMA BURNIĆ & MATIJA DEDIĆ

Sve pjesme biće izvođene uživo.

Voditelj orkestra bit će maestro Alan Bjelinski, a voditelji festivalskog programa su Nevena Rendeli i Robert Ferlin.

Dalmatinska šansona šibenski je festival prepoznatljiv i šire i to po mnogo čemu, a ponajprije po samoj kvaliteti kako u organizacijskom tako i umjetničkom pogledu.

Predanim i ozbiljnim radom, birajući najbolje hrvatske izvođače i autore stihova i glazbe, zauzeo je mjesto među vodećim hrvatskim kulturno glazbenim festivalima.

Dokaz tome je proglašenje najboljim kulturnim događajem grada Šibenika 1998. 1999. i 2008. godine, kao i osvajanje prestižne diskografske nagrade PORIN za najbolji festivalski album za 2001. 2004. 2007. 2008. i 2012 godinu.

Termin održavanja festivala je druga polovica mjeseca kolovoza, tj. prvi vikend nakon blagdana Velike Gospe. Kao uvod i festival tradicionalno se organiziraju i prigodne izložbe slika u raznim šibenskim galerijama, kao i koncerti klasične i sakralne glazbe.

Festivalske nagrade (statua šansonijera i plaketa festivala) dodjeljuje se po odluci šest hrvatskih radio postaja, stručnog ocjenjivačkog suda i publike i to za: najizvođeniju šansonu, najboljeg debitanta, najbolji tekst, najbolju interpretaciju, najcjelovitije kantautorsko djelo, nagradu publike i najbolju šansonu.

Programska koncepcija festivala sastoji se od dvije večeri, i to: Večeri starih skladbi i Večeri novih skladbi, a koje će bit održane 21. i 22. kolovoza.

Kroz festivalske emisije su vas vodili Valentina Belan i Brane Knezović, a narednog četvrtka imat ćemo zaključnu emisiju u kojoj ćemo vam predstavit pobjednike sa ovogodišnjeg festivala.

Audio: 
Dalmatinska šansona