Poezija Andrije Radulovića kao kraljica umjetnosti

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 17. svibnja 2017. - 10:28
Autor: 

Sinoć je u Galeriji ljetnikovca Buća u Tivtu održana književna večer poznatog crnogorskog pjesnika Andrije Radulovića. Na početku večeri nazočne je pozdravio književnik i direktor Radio Tivta gospodin Dragan Popadić, koji je Radulovića nazvao istinskim magom riječi, a novinarka Radio Tivta Sonja Štilet je nadahnuto govorila stihove te nam  na najbolji mogući način otvorila književna vrata Andrije Radulovića.

 „U njegovim stihovima dišu prostranstva, stepa sanja, svjetlost se rađa. Njegova pjesma oblijeće planetu i kao kometa pada u more plavo“- istakao je na početku Popadić.

Na Popadićevo pitanje o pjesničkim počecima pjesnik je rekao da su njegovi počeci počeli rano te se sjetio kako je otac krijući od njega jednu njegovu pjesmu „Starac i Argentina“,  pokazao Vitu Nikoliću i profesoru Slobodanu Vujačiću, koji su već tada bili impresionirani talentom Andrije Radulovića te smatrali spomenutu pjesmu dovoljno književni vrijednom da bi ovaj pjesnik ostavio trag u književnosti Crne Gore.

Radulović ističe kako poezija kao kraljica umjetnosti mora da opstaje i da vodi glavnu riječ te kako otisak duše svakog istinskog pjesnika ostaje na papiru. Pjesnik također naglašava ljepotu i istinu u velikim pjesnicima čovječanstva. Za sebe kaže da  piše  „teško“ i uvijek s oprezom, jer „svaki čovjek mora imati veliku odgovornost za bilo što čime se bavi i radi“.

Njegova posljednja knjiga nosi naziv „Bijela pčela Volta Vitmana“, a ovom knjigom je  Whitmanu htio odati poštovanje smatrajući ga ocem slobodnog stiha. „Do njegove pojave europska poezija je oblikovala čitavu planetu, čitavo čovječanstvo. Srušio je  sva akademska pravila i vratio dušu poeziji“. „Vlati trave“ naglašava kao knjigu koja ga uvijek inspirira i kojoj se uvijek vrača.

Radulović je pjesnik, koji je imao čast, kako je i sam rekao, da mu pjesme budu predstavljene diljem svijeta.  Pjesme su mu prevedene na 20 jezika što dovoljno govori o vrijednosti onoga čime se bavi. Skromnost ovoga pjesnika, koja se zaista sinoć mogla vidjeti je nešto što mora fascinirati s obzirom na talent ovoga pjesnika.  Poezija kao kraljica umjetnosti, kako je Radulović naziva okupira njegov život tjerajući ga da stvara djela koja nas ne ostaju ravnodušnima, a nadamo se će tako i ostati.

Audio: 
Andrija Radulović