Polaznici hrvatske nastave i ove su godine sudjelovali u Maloj školi hrvatskoga jezika i kulture u Novom Vinodolskom

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 22. kolovoza 2019. - 14:54

Od 15. - 26. srpnja održala se 27. po redu Mala škola hrvatskoga jezika i kulture, u organizacij Hrvatske matice iseljenika. Program škole svake godine odvija se u Domu Crvenoga križa grada Zagreba, u Novom Vinodolskom. Ovaj grad bogate kulturne prošlosti već je dugi niz godina domaćin Maloj školi kojoj je temeljni cilj da djeca koja žive izvan Hrvatske unaprijede svoje znanje hrvatskoga jezika te upoznaju kulturnu i prirodnu baštinu kraja u kojem borave i, općenito, Republike Hrvatske.

 Riječ je o jedinstvenoj prilici da učenici u svakodnevnim zanimljivim radionicama nauče ponešto iz bogate hrvatske kulture, tradicije i povijesti, da upotpune i prošire znanja stečena u školskim klupama, da upoznaju vršnjake iz cijeloga svijeta te da pokažu svoja znanja u različitim sportskim i drugim natjecanjima.

Program obuhvaća djecu i mlade iz kruga hrvatskih zajednica u svijetu, a ove godine su im se, zahvaljujući financijskoj potpori Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u Crnoj Gori, pridružili učenici iz Tivta i Kotora. Polaznicima hrvatske nastave ovo je drugo po redu sudjelovanje u Maloj školi. I ove godine učenici su se upoznali s detaljima iz hrvatske povijesti, običajima, kulturom i tradicijom, izučavali su hrvatsku književnost i jezik te promicali nematerijalnu kulturnu baštinu javnim izvedbama raznih programa. Aktivno su sudjelovali u raznim kreativnim radionicama (jezičnoj, novinarskoj, lutkarskoj, likovnoj, dramskoj, plesnoj, filmskoj i kulturološkoj) te nizu sportskih, rekreativnih i zabavnih sadržaja, a objedinjen sadržaj svih radionica prikazan je na završnoj priredbi.

Ovogodišnji je program okupio do sada najveći broj polaznika, njih čak 124, iz 21 europske i prekooceanske zemlje: SAD-a, Kanade, Omana, Katara, Irske, Mađarske, Njemačke, Austrije, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, Belgije, Švedske, Norveške, Slovenije, Francuske, Španjolske, Poljske, Srbije, Makedonije, Hrvatske i Crne Gore.

Ovo predivno druženje završilo je 26. srpnja, a sve navedeno ne bi bilo moguće bez Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u Crnoj Gori koji je učenicima omogućio ovo neprocjenjivo iskustvo.