Priganice naše Škaljarice

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 22. prosinca 2015. - 11:02
Autor: 

Najljepši kršćanski blagdan, kojeg svake godine iznova s nestrpljenjem očekuju i stari i mladi je svakako Božić. Priprave duhovne i tjelesne traju cijelo adventsko doba, a sam vrhunac nemrsa je Badnji dan.
Dalmaciju i Boku krase prekrasni običaji za Badnji dan, od dekoracije ulaznih vrata narančom i lovorikom, kićenje bora, branje badnjaka, do onih najvećih izazova svake domaćice, da obitelji pripravi pravu posnu gozbu.

Ranom zorom, 4 – 5 ura ujutro na Badnje jutro, možda i prije kokota ustaje se bokeška domaćica i muti priganice. Priganice su male, posne, krofne, nalik uštipcima. Svaka domaćica ima svoju rićetu, uostalom kao i za sva druga jela, a naša domaćica vam donosi rićetu jedne Škaljarice, star preko 100 godina, i jasno je da onda mora bit da valja.

Za prave stare priganice potrebno je da ogulite 3 – 4 srednje, bijele krtole i stavite da se kuha. Dok se krtola kuha, u jednu zdjelu uspete ćikaru vode, kvasac, ožicu soli i ožicu cukra,  pospete malo brašnom odozgo i ostavite da nadođe.

Kuhanu krtolu dobro sprštiti , kao za pire, izgratat jednu koru limuna i ožet jednu domaću naranču i tome dodati kupicu rakije. Nadošli kvasac i kilo brašna dodati smjesti i dobro, dobro batit rukom. Ako je masa mnogo ljepljiva dodati malo mlake vode, kako bi se priganice lagano mogle istiskati kroz ruku.

Smjesu staviti da nadođe. Kad nadođe još jednom 2-3 puta batit rukom i opet vratiti da nadođe.

Dok smjesa nadolazi po drugi put, u teću sipati 3 prsta ulja da se dobro zgrije, a pored špahera pripremit ćikaru s vodom i ožicu za vadit priganice.

Najprije treba probat isprigat jednu priganicu, jer ako brzo potamni, znači da je ulje pregrijano. Priganice pravite tako što rukom vadite tijesto iz teće i istiskate tijesto šakom između palca i kažiprsta i vlažnom ožicom ih formirate i spuštate u ulje.

Priganice se malo ocijede na ubruse i valjaju se u pripremljeni vanilin šećer, cukar i cimet.

Za serviranje, pored zdjele s priganicama stavite zdjelicu meda i zdjelicu mljevenih oraha, pa sumpajte priganicu najprije u med pa orahe i guštajte na taj blagi dan.

Koliko su dobre škaljarske priganice, imat ćete priliku uvjeriti se na Badnje jutro pred vrata staroga grada Kotora, kada u sklopu manifestacije „Od Božića do Božića“ katolkinje mijese priganice a pravoslavke ih dijele sugrađanima, i obratno na pravoslavni badnji dan 6. siječnja.

Drage domaćice, sretan i blagoslovljen Božić, da ga provedete u miru, zdravlju i blagostanju sa svojom obitelji želi vam vaša Dux domaćica!!!