Dux domaćica: Najprodavanije jelo na svijetu

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 17. ožujka 2015. - 10:17
Autor: 

Drage domaćice, koliko puta vam se dogodi da više ne znate što biste sparićale za objed? I onda nam je najlakše kakvu paštu sa sirom, pitom ili pizzom podmirit obitelj. A to nema tko ne voli.

Nešto što je bilo hrana sirotih danas je postao specijalitet diljem svijeta, pa i u ovom našem malom mjestu. I dok mijesite tijesto za pizzu, koliko vas uopće razmišlja kada je nastala, kako se tako dugo održala da je čak postala kult kome se klanjaju mnogi trbusi?

Pizza je bez sumnje jedno od najomiljenijih malih jela na svijetu, a najvjerojatnije je i najstariji fastfood obrok na svijetu, pa ne čudi da se 9. veljače slavi Međunarodni dan pizza.

Evo ukratko i o povijesnim počecima pice:

Preteča današnje pizze, okrugla, plosnata lepinja, blagovala se u prastara vremena na području Babilona, Egipta i ostalih drevnih kultura. Doduše, tadašnja je pizza više sličila piti, tradicionalnom kruhu koji je i danas popularan u Grčkoj i zemljama srednjega istoka.

Poslije, najprije u antičkoj Grčkoj, a potom i u Rimu, povelika okrugla lepinja od brašna i vode počinje sve više sličiti pizzi. Prelijeva se maslinovim uljem i oplemenjuje mediteranskim travama i češnjakom.

U predrenesansnom razdoblju preteča pizze popularna je i podno Vezuva, u pokrajini Campagni i gradu Napulju u kojem su se odigrali i gotovo svi najvažniji događaji iz povijesti najomiljenijeg jela na svijetu. Pizza je zapravo bilo tijesto kojim su pekari provjeravali je li peć dovoljno zagrijana. Kako se ipak tako pečeno tijesto ne bi bacalo, prodavali su ga sirotinji na ulicama. Zato je i pizza kroz povijest bila i poznata kao hrana sirotinje. Siromašni seljaci i pučani, sladili su se tako što su joj  uz maslinovo ulje, aromatične trave i češnjak počeli dodavati slaninu i sir.

U 16. stoljeću, nakon otkrića Amerike, zahvaljujući Španjolcima, Talijani su upoznali rajčicu i shvatili da uopće nije otrovna kako se to mislilo te su se mnogo prije od ostatka Europe zaljubili u njezin okus.

Naravno, u Napulju i okolici odmah su je počeli stavljati na pizzu, poboljšavajući tako njezin okus. U 18. stoljeću pizzi počinju dodavati i specifičan sir mozzarellu koji se dobivao od mlijeka bivola.

U 17. i 18. stoljeću pizze se već naveliko prodaju po ulicama, a one iz pokrajine Campagna, zahvaljujući rajčici, a poslije i mozzarelli, slove kao najbolje u Italiji.

U 19. stoljeću postaju toliko popularne da se 1830. godine u Napulju otvara i prva pizzeria na svijetu "Antica Pizzeria Port’ Alba",  koja u istoimenoj ulici na kućnom broju 18 posluje i danas.

U istom je gradu 1889. godine prvi put ispečena i najpoznatija pizza na svijetu, pizza Margherita, koju mnogi Talijani smatraju jedinom pravom pizzom. Tada kraljica Margherita od Savoya u posjetu  Napulju prvi put čuje za popularno seljačko jelo i odlučuje ga kušati. 

Pizza je u Americi, jednako kao i u Francuskoj, Engleskoj i Španjolskoj, postala popularna tek nakon Drugog svjetskog rata.

Evo i savjet pizza majstora kako kvalitetno pripremiti tijesto za pizzu.

  1. Kupite svjež  kvasac
    - jedna pizza ~ 200, 220g brasna (tko ne voli pizze s previše tijesta)
    - zamutite samo kvasac , sol, minimalno ulja i oko 100 ml mlake vode i u to dodajte brašno malo po malo (nikako u brašno vodu)
      
  2.  - Tijesto za pizzu treba mekano umijesiti i ostaviti neko  vrijeme da se diže. Tijesto stoji uru i pol  i ni po koju cijenu ne smije da se premijesi. Pripremljena loptica koja je stojala se samo razvuče u krug RUKAMA, ne oklagijom.

-u pizzerijama za pečenje se koriste metalne okrugle ploče, jer plehu treba mnogo vremena da se zagrije u rerni, a prave pizzerije to peku na 350 stupnjeva 5 minuta. Iz tih razloga, uzmite najtanji pleh koji imate - okrenite ga NAOPAKO i namažite ruku uljem, a rukom pleh. Pospite krupnu sol i na takav pleh razvucite tijesto

 

  1. Pizza se  peče na maksimalnoj temperaturi dok rubovi ne dobiju  boju.

Eto, tko bi rekao da ovako jednostavno i jeftino jelo ima tako bogatu povijest. A opet nam nudi mogućnost da budemo maštoviti, ili pak da raščistimo frižider , jer štogod da stavite, miriše kuća od nje.

Drage domaćice, uskršnji blagdani su  pred vratima. Vjerujem da će vas naredna Dux domaćica obradovati rićetama za pravu blagdansku trpezu.

Do tada, Buon Apettito a tutti!

Audio: 
Dux domaćica - Pizza