Dux domaćica: Fugaca (ili Pinica)

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 31. ožujka 2015. - 10:49
Autor: 

Najveći blagdan kršćanstva - Uskrs je pred vratima.

Hrana  oduvijek  igra središnju ulogu u crkvenim, pa i svjetovnim blagdanima. Ipak, važnost hrane najviše se ističe upravo na blagdan Uskrsa koji simbolički predstavlja početak i obnovu života, pa i jela koja se u tom razdoblju pripremaju podržavaju tu tradiciju. Post i nemrs koji traju još od Pepelnice, kulminiraju na Veliki petak i Subotu, da bi na uskrsnu nedjelju raskošni obroci zamijenili oskudni korizmeni jelovnik.  Osobitu čar Uskrsa čini jutarnji blagoslov jela. Tradicija blagoslivljanja hrane najrasprostranjenija je upravo među slavenskim narodima. U pletenu košaru se najprije stavlja ubrus, a zatim hrana: šunka (pršut) ovisno o podneblju, kuhana jaja, vino ili rakija, hren (koji predstavlja gorčinu Kristove muke), mladi luk, sol i domaći kruh (za prosperitet i zdravlje - kruh predstavlja težak rad, a sol štiti od propadanja). Hrana koja se nosi na blagoslov se uobičajeno prekriva vezenim ubrusima. Blagoslovljena hrana jede se u krugu obitelji za doručak pri čemu je akcent upravo na obilju hrane kako bi se prikazao završetak posta i korizme.

Simbol uskršnje trpeze našeg podneblja je Fugaca.

Fugaca ili Pinica je tipični talijanski kolač. U talijanskome  jeziku on je poznat kao Colomba di Pasqua, i priprema se samo za Uskrs. Ovaj kolač karakterističan je za Boku kotorsku i Italiju, gdje ga, za Uskrs , možete naći na svakom stolu.

Svaka domaćica imat će svoju rićetu, uostalom kao i za sve druge delicije, a mi ćemo s vama podijeliti jednu koja nikad do sada  nije falila.

Dakle, za jednu mirišljavu i bogatu fugacu potrebno je:

- kilo brašna

- 30 deka cukra

- 2 ožice masti (može i margarin ko zamjena)

- 6 jaja (2 cijela i 4 žumanca)

- 100 gr.grožđica (po želji potoćane 5min u rum)

- pola litre mlijeka

- 1 i po kocka kvasca

- Mirisi: vanilin šećer 2-3kesice

              kora od 1 limuna

              sok od 1 naranče

 

Evo kako spravit: U jednu teću smutit jaja s cukrom, dodat mlijeko u koga smo prethodno razmutili kvasac s ožičicom cukra da nadođe, tome dodat  mirise, pa brašno, ulje i na kraju suho grožđe. Dobro umijesiti dok se tijesto ne odlijepi od teće.

Pošto smo dobro umijesili, teću prekriti krpom i stavit da nadođe.

Kada je tijesto nadošlo, na pobrašnjenoj podlozi izručimo smjesu i podijelimo na 2 lopte (ako ćemo 2 manje fugace).

Teću nauljit i pobrašnit i vratit tijesto u teću. Po vrhu kuhinjskim nožicama isjeckat tijesto i opet stavit da nadođe.

Fugacu peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva, nekih 40 - ak minuta. Pred kraj pečenja premazati je s dva mućena žumanca, i peći dok ne dobije karamel-staklastu boju. Fugaca je gotova kad se odvaja od teće. Izvaditi da se prohladi i posuti  je vanilin šećerom ili cukrom u prahu.

 

Fugaca je zaista jedinstven kolač, a pored njega se kod nas za Uskrs može naći još i orahnjača i makovnjača.

Priprava tijesta je ista kao za fugacu, samo što kad prvi put tijesto nadođe, premijesimo i podijelimo na 4 lopte, jer je količina prikladana za 4 štruce.

Za orahnjaču vam treba pola kila mljevenih oraha, 2 deca mlijeka i 30 deka cukra. Mlijeko i cukar stavimo da uzavre i onda dodamo orahe da se lijepo popare.

Za makovnjaču treba pola kila mljevenog maka, 2 deca mlijeka, a cukar ne treba, jer mak već sadrži i cukar. Prokuhat mlijeko i cukar i dodati mak, i pustit da učini ključ.

Odvojene lopte tijesta razvući za štruce i filovati s nadjevima.

Peći također na 200 stupnjeva i pred kraj premazat žumancima.

 

Drage domaćice, želimo vam mirisne i ukusne uskrsne blagdane.

Audio: 
Domaćica: Fugaca